Külföld

Tűzszünettel próbálkoznak a pokoli helyzetbe került Mariupolban, délben evakuálják a civileket

rtl.hurtl.hu

2022. március 6. 8:53

Szombaton az oroszok nem szűnő támadásai miatt fel kellett függeszteni a lakosság kimenekítését a humanitárius blokád alá került városból. Vasárnap 10-től este 9-ig újabb tűzszünetet rendeltek el.

Délben megkezdődik a civilek evakuálása az ostrom alá vett, súlyos helyzetbe került Mariupol városából – adta hírül a Sky News.

Mint arról beszámoltunk, a 430 ezer lakosú kikötővárosban nincs áram, víz, fűtés és telefon sem, a polgármester szerint humanitárius blokád alá kerültek. Még azokat a buszokat is kilőtték az orosz támadók, amikkel a lakosságot menekítették volna ki.

Vasárnap azonban helyi idő szerint délelőtt 10 órától este 9-ig tűzszünetet rendeltek el, ez teszi elvileg lehetővé, hogy a civilek elmehessenek. Ugyanakkor Ukrajna állítása szerint az orosz erők tovább lövik azokat a humanitárius folyosókat, amelyek fenntartásáról a héten tartott „béketárgyalásokon” állapodott meg Oroszország és Ukrajna.

A BBC szerint szombaton is hasonló tűzszünetről és kimenekítésről volt szó, ezt azonban ellehetetlenítette, hogy az orosz erők nem hagytak fel a támadással – nem kizárt tehát, hogy a vasárnapi tervek is dugába dőlnek.

Nyitókép: Menekülő ukrán civilek, akik már elérték a román határt. Fotó: Lorena Sopena/Europa Press/Getty Images

 

#Külföld#mariupol#orosz-ukrán háború#menekültek#civilek#ostrom#oroszország#ukrajna#tűzszünet

Címlapról ajánljuk