Külföld

A szakértők aggódnak a csernobili harcok miatt

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 12:21

Az orosz-ukrán háború miatt szerdára ülést hívott össze a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerdán ülésezik, hogy megvitassák az orosz-ukrán háború Csernobilra gyakorolt hatását – írja a Daily Mail. A szervezet képviselői attól tartanak, hogy egy esetleges nukleáris létesítményeket érő balesetnek súlyos egészségügyi következményei lennének.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója emlékeztet, hogy a háború negyedik napján, mikor az orosz csapatok elfoglalták Csernobilt, a sugárzás az erőmű közelében megnövekedett.

Az esetről korábban itt írtunk. Grossi elmondása szerint egyelőre nem világos, miért emelkedtek meg az értékek, továbbá azt is közölte, hogy a jelenleg is folyó harcok miatt egyelőre nincs lehetőség az ügy helyszíni kivizsgálására. Az ügynökség szerint jelenleg leginkább attól kell tartani, hogy az orosz csapatok hamarosan elérik az Ukrajna keleti részén fekvő Zaporizzsja erőművet. Az ukrán hatóságok információi szerint a létesítmény jelenleg még biztonságban, az erőmű bekötőútják helyi lakosok és ott dolgozók blokkolták. Az orosz források ezzel szemben azt közölték, hogy már az ellenőrzésük alatt áll a létesítmény, de ezt az ukránok cáfolták.

Ukrajnában összesen négy atomerőmű működik, közülük a zaporizzsjai a legnagyobb, de ez a létesítmény van a legrosszabb állapotban.

Aggodalomra adhat okot, hogy az egyre lassabb tempóba haladó oroszok szombaton megrongáltak egy Harkiv közelében fekvő nukleárishulladék-tároló elektromos transzformátorát, majd másnap rakétákkal lőttek egy másik, hasonló tárolót Kijev mellett. Bár ezekben a lerakókban többnyire alacsony sugárzású radioaktív anyagokat tárolnak, de az ügynökség álláspontja szerint mindkét incidens veszélyes magatartásra utal. 

Grossi attól tart, hogy az oroszok nem véletlen, hanem szándékosan célozzák meg ezeket a célpontokat. Ha az utóbbiról van szó, akkor ezek a támadások magukban hordozzák egy nagyobb katasztrófa lehetőségét.

Nyitókép: Future Publishing / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#csernobil#atomerőmű#katasztrófa

Címlapról ajánljuk