Külföld

Megnőtt a sugárzás szintje Csernobil környékén

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 25. 10:59

A térségen átvonuló orosz hadtest járművei felkavarták a talaj fölső rétegét, amiből az 1986-os atomkatasztrófa során leülepedett sugárzó anyagok szabadultak fel.

Az ukrán atomenergia-felügyeleti hatóság szerint a szokásosnál magasabb gammasugárzást észleltek a csernobili atomerőmű közelében, miután az orosz hadsereg elfoglalta azt. A növekedés mértékéről nem közöltek részleteket, írja az Associated Press hírügynökség.

A sugárzási szint emelkedését nagy valószínűséggel a talaj szennyezett felső rétegének megzavarása okozta. Az 1986-ban felrobbant csernobili erőművet körülvevő lezárt zónán ugyanis nagy számú nehéz katonai jármű haladt át csütörtökön, ezek kerekei és lánctalpai kavarták fel a radioaktív port.

Az ukrán hatóságok közölték, hogy Oroszország csütörtökön heves harc után elfoglalta az erőművet és a körülötte lévő lezárt zónát.

Igor Konaszenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az orosz légierő védi az erőművet, hogy megakadályozzák az esetleges provokációkat. Igor Konaszenkov szerint a térségben normális maradt a sugárzási szint.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy Ukrajna értesítette az erőmű elfoglalásáról, hozzátéve, hogy az orosz offenzíva nem okozott kárt az erőműben, a dolgozók közül sem esett áldozatul senki a harcoknak.

Az 1986-os katasztrófa akkor következett be, amikor a Kijevtől 130 kilométerre északra lévő erőmű egyik atomreaktora felrobbant, és radioaktív felhőt küldött Európára. A sérült reaktort betonszarkofággal fedték le, hogy megakadályozzák a további radioaktív szennyezést, erre pár évvel ezelőtt acélból készült védőborítást építettek.

Annak, hogy a mostani megnövekedett sugárzás hatással lenne Csernobiltól távolabbi területekre, kicsi a valószínűsége. 2020-ban, amikor erdőtüzek pusztítottak a zóna térségében, a forró füsttel magasabb légrétegekbe is eljutottak szennyező, radioaktív anyagok, de hamar felhígultak, nem okoztak gondot másutt. Magyarországon akkor sem lehetett növekedést mérni a háttérsugárzásban. A füstnél nagyobb szemcseméretű por ráadásul jóval hamarabb ki is ülepedik a levegőből, így bizonyos, hogy a most felkavart szennyeződés csak helyben jelenthet egészségügyi problémát. 

A magyar nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) pénteken azt közölte, hogy folyamatosan figyelik a csernobili helyzetet:

Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan követi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kiadott hivatalos információkat az ukrán atomerőművek nukleáris biztonsági helyzetéről és folyamatosan figyeli a gyorsértértesítési rendszeren keresztül érkező értesítéseket, és tájékoztatást ad. A NAÜ főigazgatójának nyilatkozata alapján az Ügynökség folyamatos kapcsolatban áll az ukrán nukleáris hatósággal és a legutolsó információ alapján az üzemelő ukrán atomerőművek biztonságos állapotban vannak. A csernobili telephelyről nem jelentettek nukleáris károkat.

Nyitókép: STR/NurPhoto via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#csernobil#sugárzás#ukrajna

Címlapról ajánljuk