Külföld

Putyin az atomfegyvereket is készültségbe helyezte, az EU betiltja az orosz propagandát, humanitárius katasztrófa fenyegeti Kijevet

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 7:13

Tovább folynak a harcok Ukrajnában, miközben a nyugati országok minden eddiginél erősebb gazdasági szankciók bevezetésére készülnek. Ez történt vasárnap.

  • Kijev közelében egy katonai repülőteret ért találat, ahol egy olajtározó is felrobbant. A detonáció után a levegő is szennyeződött. Az ukrán főváros azonban még tartja magát.
  • Az ország második legnagyobb városába viszont bevonultak az oroszok, ott ádáz küzdelem zajlik.
  • Megszületett a döntés, kizárnak több orosz bankot a SWIFT-ből, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezeket a pénzintézeteket kizárják a nemzetközi pénzpiacokról.
  • Szijjártó Péter szombat éjjel arról számolt be, sikerült kimenekíteni a Kijevben rekedt magyarokat.
  • Az ukrán elnök vasárnap arról beszélt, akár Budapesten is hajlandó lenne tárgyalni az oroszokkal.
  • Magyarországra már több mint 71 ezer menekült érkezett Ukrajnából. Helyszíni riportunkat itt olvashatja. 
  • Putyin orosz elnök már nukleáris fegyverek bevetésére utalt.
  • A kijevi polgármester szerint a várost humanitárius katasztrófa fenyegeti

Hatalmas tüntetések voltak világszerte

Berlinben legalább százezren, Prágában mintegy nyolcvanezren tiltakoztak az Ukrajna elleni orosz invázió miatt.

Klicsko: Kijevet körbevették, humanitárius katasztrófa fenyeget

Vitalij Klicsko, kijevi polgármester az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában interjújában arról beszélt, nem tudná evakuálni a civileket, ha az orosz csapatok elfoglalnák a fővárost, mivel minden utat elzártak az ellenséges csapatok. 

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben nem képesek feltölteni a város fogyatkozó élelmiszer- és gyógyszerkészletét. Ahogyan fogalmazott: Egy humanitárius katasztrófa szélén állunk.

Betiltja az EU az orosz propagandamédiát

Példátlan intézkedéseket jelentett be az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. Az Európai Unió fegyvereket küld Ukrajnának, és kidolgozzák annak módját, hogy az orosz állam médiagépezete – az RT, a Sputnik és leányvállalataik – ne terjeszthessék tovább az Európai Unió megosztottságát növelő, és Putyin háborúját igazoló dezinformációjukat az EU-ban. Minden orosz fennhatóság alatt álló repülőgépet kitiltanak az EU légteréből, és az Ukrajna elleni támadásban bűnrészes Fehéroroszország ellen is újabb szankciókat hoznak.

A NATO felelőtlennek és veszélyesnek tartja, hogy Putyin atomfegyvereket helyezett készültségbe

A szövetség főtitkára szerint még az elején járnak annak, hogy alkalmazkodjanak a jelentősen megnövekedett orosz agresszióhoz, de jelentősen növelik a jelenlétet a keleti tagországokban.

Az ukrán külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy Putyin hazájára akar nyomást gyakorolni az elrettentő erők fokozott készültségbe helyezésével.

Lezárja a légterét az orosz gépek elől az Európai Unió

Megerősítette az Európai Bizottság elnöke vasárnap, hogy az Európai Unió lezárja légterét Oroszország elől. A tiltás az orosz oligarchák magángépeire is vonatkozik majd.

Számos európai ország már korábban elrendelte a légtérzárat, köztük Németország, Franciaország és Olaszország.

Bankpániktól tart az orosz jegybank

Rendelkezik a szükséges forrásokkal és eszközökkel az orosz központi bank, hogy megőrizze a pénzügyi stabilitást – ezt közölte a jegybank, miután sokan attól tartanak, hogy az orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárásának hírére az emberek megrohamozzák a pénzintézeteket. Erre utaló jelek egyébként már az elmúlt napokban is voltak.

Pénteken az orosz központi bank kénytelen volt növelni az ATM-ekbe juttatott pénz mennyiségét, miután a készpénz iránti kereslet 2020 márciusa óta a legmagasabb szintet érte el.

Az ukrajnai háború 64 civil halottjáról tud biztosan az ENSZ

De a valós számok ennél jelentősen nagyobbak lehetnek a világszervezet szerint. Meghaladja a 160 ezret a belső menekültek száma, és több mint 116 ezren menekültek a szomszédos országokba.

A honvédség azt kéri, senki se osszon meg információt a magyar csapatokról

A tabutémák közé tartoznak a csapatmozgások, helyszínek, a katonák nevei, rendfokozatai, alegységei, a dátumok, időpontok, a feladatok és felszerelések.

Putyin fokozott készültségbe helyezi az elrettentő erőket

Az orosz elnök az atomfegyverek harckészültségbe helyezésével a NATO irányából érkező „agresszív kijelentésekre” reagál.

Honlapot hozott létre az ukrán belügy a megölt vagy fogságba esett orosz katonákról

Vadim Deniszenko ukrán belügyi tanácsadó szerint a most létrehozott oldalon képeket és videofelvételeket tesznek közzé az orosz katonákról, hogy hozzátartozóik azonosíthassák őket. Ezen kívül személyazonosító okmányokról készült fotókat is közölnek.

Románia és Csehország is kilép a Budapestre költöztetett orosz bankból

2019-ben született döntés arról, hogy az orosz dominanciájú Nemzetközi Beruházási Bank székhelyét Budapestre helyezik, a magyar Országgyűlés a dolgozóknak teljes diplomáciai mentességet adott. Az ellenzék által kémbanknak nevezett pénzintézet a budapesti orosz nagykövetség előtt tartott csütörtöki tüntetésen is szóba került: Márki-Zay Péter azt követelte, hogy a bank távozzon Budapestről.

Csehország után most Románia is bejelentette, hogy kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból, amire egyébként nem vonatkoznak a nyugati szankciók. 

Élelmiszerrel, pénzzel és üzemanyaggal segít a magyar kormány

Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen tartott sajtótájékoztatón, amiről az MTI írt.

A tárcavezető kiemelte, Kárpátalja kormányzójának kérésére vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot hoztak a térség üzemanyag-ellátási krízisének enyhítésére. A benzint és dízelt a MOL ajánlotta fel, és a mentő-, valamint humanitárius szervezetek használhatják fel.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a kormány szorosan együttműködik az Ökumenikus Segélyszervezettel, és az első, 28 tonna élelmiszert tartalmazó segélyszállítmány már meg is érkezett a határra. A kormány további egymillió euróval támogatja a szervezetet.

Törökország lezárhatja a Boszporuszt az orosz haditengerészet elől

Törökország vasárnap elsőként „háborúként” jellemezte az Ukrajna elleni orosz támadást, ami felveti a lehetőségét annak, hogy Isztambul lezárhatja a Boszporusz-szorost az orosza hadihajók elől, megakadályozva ezzel, hogy eljussanak a Földközi-tengerről a Fekete-tengerre. Törökországnak egy nemzetközi hajózási egyezmény szerint csak háború esetén van erre lehetősége, és eddig a török tisztségviselők rendre „katonai akcióként” hivatkoztak az orosz invázióra. 

Ez vasárnap megváltozott. A török elnöki szóvivő egy közleményben jelezte, hogy a török elnök az orosz támadások leállítását szorgalmazza „az ukrán háború negyedik napján”, hozzátéve, hogy Törökország továbbra is „segítséget nyújt az ukrán népnek”, és továbbra is igyekeznek elérni, hogy „véget érjen a vérontás abban az igazságtalan  és törvénytelen háborúban”. 

Az ukrán elnök a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult

Benyújtotta Oroszországgal szembeni keresetét Ukrajna a hágai Nemzetközi Bírósághoz. Szerintük az oroszokat felelősségre kell vonni azért, mert a népirtás hamis vádjával próbálta igazolni az agressziót. 

Azt szeretnék, ha a testület sürgős döntést hozna, ami elrendeli az erőszak beszüntetését, egyben azt is várják, hogy az Oroszországgal szembeni eljárást már a jövő héten megindítják.

Putyin a „hősiesen harcoló” különleges alakulatokat dicsérte

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap kijelentette, hogy „különleges hálával” tartoznak az orosz különleges erők azon alakulatainak, amelyek jelenleg Ukrajnában harcolnak. Az orosz államfő egy televíziós beszédben kijelentette: „Különleges hála jár azoknak, akik hősiesen teljesítik katonai kötelességeiket a napokban a donbaszi népköztársaságok megsegítésére indult különleges küldetésben.”

Putyin ezzel arra a kettő, Ukrajna keleti részén található, csak Oroszország által elismert oroszbarát szakadár államra célzott, amelyek 2014-ben kiáltották ki függetlenségüket Ukrajnától. Az orosz elnök a beszédét azzal zárta, hogy jószerencsét és sok sikert kívánt a katonáknak és szeretteiknek. 

Ukrán civilek állítottak meg orosz tankokat

Tömegesen vonultak ki az útra az előrenyomuló orosz tankok elé ukrán civilek az ország északi részén található Korjukivka településnél, és a fegyvertelen embereken sikerült is hátrálásra kényszeríteniük az orosz tankokat - írta a BBC.

A közösségi oldalakon több felvétel is terjed az esetről. A felvételen látni, ahogy az ukránok lassan gyalogolnak az orosz tankok felé, megállásra kényszerítve a páncélosokat. 

A felvételeket ide kattintva tudja megnézni. 

Külföldi önkénteseket vár az ukrán hadsereg „idegenlégiója”

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap arra kérte „Ukrajna külföldi barátait”, hogy csatlakozzanak az ukrán fegyveres erőkhöz, és harcoljanak az ukrán katonák oldalán az orosz hadserg egységei ellen. Az elnöki hivatal weboldalán közzétett felhívásban közölték, hogy „bárkit várnak, aki csatlakozni akar Ukrajna, Európa és világ védelmére”.

Egy elnöki rendelet már 2016-ban lehetővé tette, hogy külföldiek is csatlakozzanak az ukrán hadsereghez. Most bejelentették, hogy egy külön „idegenlégiót” hoznak létre azoknak a külföldi önkénteseknek, akik csatlakozni akarnak az ukrán haderőhöz.

Németország fegyverekkel támogatja Ukrajnát

Németország ezer darab tankelhárító fegyvert, valamint ötszáz darab Stinger légvédelmi rakétát küld Ukrajna megsegítésére - jelentette be szombat késő este Olaf Scholz. A német kancellár közölte, hogy „az Ukrajna elleni orosz invázió fordulópontot jelent”, és az egész világrendet veszélyezteti, így Berlinnek kötelessége segíteni Ukrajnának, hogy megvédje magát. 

Berlin eddig nem akart halálos fegyvereket küldeni Ukrajnának, de mostanáig erre nem volt hajlandó, arra a régóta betartott német politikára hivatkozva, ami szerint nem küldenek fegyverek konfliktuszónákba. A német kormánykoalícióra azonban nagy belpolitikai nyomás nehezedett: a németeket ugyanis annyira sokkolta Ukrajna lerohanása, hogy kemény válaszlépéseket követeltek országuk vezetésétől. 

Az oroszok delegációt küldenek Beloruszba, tárgyalni az ukránokkal

Orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat kezdjenek az ukrán vezetéssel - jelentette be vasárnap délelőtt Dmitrij Peszkov. Az orosz elnöki szóvivő közlése szerint a delegációban a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki hivatal képviselői vannak, és készek a tárgyalásra. 

Az ukránok szerint hiába érkeztek. Az ukrán elnöki tanácsadó közlése szerint a oroszok úgy érkeztek meg Belaruszba, hogy tudták, az teljesen értelmetlen. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy a helyszín miatt visszautasították az orosz tárgyalási ajánlatot. Az ukrán államfő jelezte, készek a tárgyalásokra egy másik helyszínen.

Az orosz csapatok bevonultak Harkovba

Orosz katonák vonultak be vasárnap reggel a második legnagyobb ukrán városba, az orosz határtól nagyjából 30 kilométernyire található Harkov városába - közölték ukrán tisztségviselők. 

A közösségi oldalakon terjedő videókon orosz katonai járműveket lehet látni a város utcáin. A városban harcok zajlanak, a hatóságok azt kérik Hrkov lakosaitól, hogy maradjanak a menhelyeken. Több videón is kiégett orosz járműveket lehet látni. 

Robbanások több ukrán nagyváros közelében

Az orosz hadsereg egységei vasárnap hajnalban felrobbantottak egy földgázvezetéket Harkov város közelében, valamint egy olajdepót nem messze a fővárostól. Kijevben a hatóságok arra figyelmeztették az embereket, hogy a mérgező füst miatt ne nyissák ki az ablakokat.

Az ukrán hatóságok közlése szerint a fővárostól nagyjából harminc kilométernyire délnyugatra található Vaszilkiv városában rakétatámadás ért egy olajdepót.  Emellett az előre nyomuló orosz egységek felrobbantottak egy földgázvezetéket Ukrajna második legnagyobb városa, Harkov közelében, ami után a helyszíni beszámolók szerint atomrobbanást idéző gombafelhőt lehetett látni.

Életben lehetnek a Kígyó-sziget védői

Az ukrán hatóságok közlése szerint életben lehetnek azok az ukrán katonák, akik a Fekete-tengeren lévő Kígyó-szigetet védték az orosz támadás elől, és azzal váltak világhírűvé, hogy közölték az őket megadásra felszólító támadó orosz egységekkel, hogy „orosz hadihajó, kapd be!”. A szigeten a beszámolók szerint 13 ukrán katona volt, amikor az orosz fegyveres erők egységei csütörtökön lebombázták, és akkor úgy lehetett tudni, hogy senki sem élte túl a támadást.

Az ukrán határőrség a Facebook-oldalán jelentette be szombat este, hogy az ukrán katonák mégis életben lehetnek, miután az orosz sajtó arról számolt be, hogy mindannyian orosz fogságba estek, és Szevasztopol kikötőjébe szállították őket. Az ukrán hatóságok közlése szerint még nem tudják pontosan, hogy mi lett a katonák sorsa, de „erősen hiszik, hogy életben vannak”.

Kimenekítették a Kijevben rekedt magyarokat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat éjjel arról számolt be a közösségi oldalán, hogy biztonságos helyre érkezett az a konvoj, amivel mások mellett a Kijevben rekedt magyarokat menekítették ki.

Összesen 35 embert sikerült evakuálni, közülük 24-en a nagykövetség dolgozói, illetve családtagjai. A Telex összefoglalója szerint kimentették még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács kijevi irodáinak hét dolgozóját, valamint az MTVA és az MTI egy-egy dolgozóját, és két civilt.

Több orosz bankot kizárnak a SWIFT-rendszerből

A modern történelem legkeményebb gazdasági szankcióval sújtják a nyugati országot Oroszországot Ukrajna letámadása miatt. Szombaton késő este az európai országok és az Egyesült Államok bejelentették, hogy kizárnak több orosz bankot a SWIFT globális fizetési rendszerből, valamint bénító szankciókkal sújtják az orosz központi bankot is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint ezzel megakadályozzák, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „pénzelni tudja a háborús gépezetét”. A szankciókról döntő nyugati országok közös nyilatkozata szerint a döntéssel „közösen bebiztosítjuk, hogy ez a háború stratégiai bukás lesz Putyin számára”.

Arról, hogy pontosan mi is az a SWIFT-rendszer, itt írtunk korábban.

Nyitókép: Kijevi látkép vasárnap reggel – Fotó: Pierre Crom / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kijev#szíjjártó péter#ostrom

Címlapról ajánljuk