Külföld

Életben lehetnek a Kígyó-sziget védői

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 6:32

Orosz hadifogságban lehetnek. 

Az ukrán hatóságok közlése szerint életben lehetnek azok az ukrán katonák, akik a Fekete-tengeren lévő Kígyó-szigetet védték az orosz támadás elől, és azzal váltak világhírűvé, hogy közölték az őket megadásra felszólító támadó orosz egységekkel, hogy „orosz hadihajó, kapd be!”. A szigeten a beszámolók szerint 13 ukrán katona volt, amikor az orosz fegyveres erők egységei csütörtökön lebombázták, és akkor úgy lehetett tudni, hogy senki sem élte túl a támadást.

Az ukrán határőrség a Facebook-oldalán jelentette be szombat este, hogy az ukrán katonák mégis életben lehetnek, miután az orosz sajtó arról számolt be, hogy mindannyian orosz fogságba este, és Szevasztopol kikötőjébe szállították őket. Az ukrán hatóságok közlése szerint még nem tudják pontosan, hogy mi lett a katonák sorsa, de „erősen hiszik, hogy életben vannak”.

A katonák története azután terjedt el, hogy az oroszoknak küldött rádióüzenetüket közéttette a nemzetközi sajtó. A felvételen hallani ahogy az érkező orosz hadihajó felszólítja a sziget őrségét, hogy adják meg magukat. „Azt javaslom, hogy adják át fegyvereiket, és kapituláljanak, különben tüzet nyitok, vették?” – hallani a felvételen.  Ezután az ukrán katonák hallhatók, amint azt mondják, „ez az”, majd azt válaszolják az oroszoknak:

Orosz hadihajó, kapd be!

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#kígyó sziget#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk