Külföld

Hajón visznek ivóvizet a vulkáni hamuval borított, világtól elzáródott Tongára

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 9:30

Nem tudnak leszállni a repülők, nem jutnak el a segélyszállítmányok a vulkánkitörés sújtotta szigetre. Egyelőre két halálesetet erősítettek meg, de a kommunikációs nehézségek miatt valószínű, hogy ennél jelentősebb nagyobb az áldozatok száma.

Vulkáni hamu borította be Tonga fő repülőterének kifutóit, ez pedig jelentősen megnehezíti a segélyszállítmányok célba juttatását, ahogyan a károk felmérését is. A BBC cikke szerint segélyszervezetek arra figyelmeztetnek: Tonga néhány kisebb, távolabbi szigete jelentős károkat szenvedett, velük még nem sikerült helyreállítani a kapcsolatot.

Kedden az MTI egy ausztrál földtani megfigyelőállomás jelentése alapján arról írt, hogy a vulkán újra kitört. A vasárnap esti kitörést a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) is megerősítette azzal, hogy nagyobb hullámokat rögzítettek a térségben.

Egyelőre két ember halálát erősítették meg, azonban a korlátozott kommunikációs lehetőségek miatt ennél valószínűleg jelentősen többen vesztették életüket. Peter Lund, az új-zélandi kormány főbiztosa szerint a fővárost, Nuku'alofát fedő hamuréteg holdbéli tájat idéz. 

A Spiegel arról ír, hogy bár Tonga hivatalos segélykérése még folyamatban van, Új-Zéland már kedden két hajóval küld segélyszállítmányokat Tongára, mivel három nap az út a szigetcsoporthoz.

A kitörés okozta kommunikációs problémák különösen nagy kihívást jelentenek a katasztrófaelhárításban

 – mondta Nanaia Mahuta új-zélandi külügyminiszter.

Az egyik hajó ivóvizet szállít Tongára, ez most rendkívül sürgős, mivel a lakosság a szennyezett vízhálózat miatt csak palackozott vizet ihat. Peeni Henare védelmi miniszter szerint a víz jelenleg a legfontosabb Tongán, az Aotearoa nevű új-zélandi hajó 250 ezer litert tud szállítani, és napi 70 ezer litert tud kitermelni egy sótalanító berendezéssel.

A század egyik legnagyobb vulkánkitörése

Szakértők szerint a 21. század egyik legnagyobb vulkánkitörése zajlott a Csendes-óceán alatt szombaton. A tűzhányóból kiáramló füst- és hamufelhők 20 kilométeres magasságba törtek fel, a kitörést pedig szökőár követte. Helyi beszámolók szerint a víz és a hamueső elárasztotta a tűzhányótól 65 kilométerre lévő sziget partmenti területeit, akadozott az áramszolgáltatás és a telekommunikációs összeköttetés is megszakadt.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található Tonga központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek. A vulkán robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. A keletkező lökéshullám Magyarországon is kilengette a műszereket.

A Fókusz hétfő esti riportja helyszíni képekkel:

Nyitókép: Az új-zélandi katonaság repülőgépe hamuesőt rögzít Tongában. – Fotó: Reuters

#Külföld#tonga#vulkánkitörés#új-zéland

Címlapról ajánljuk