Külföld

Először sikerült repülővel eljutni Tongára, új képek jöttek a cunami pusztításáról

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 7:16

Letarolt fák, elmosott házak és mindent beborító vulkáni hamu maradt a szombati katasztrófa után. Volt, ahol egy épület sem maradt épségben. 

Fotókat tett közzé a tongai konzulátus a szombati vulkánkitörés okozta cunami pusztításáról, ami legalább három ember halálát okozta a csendes-óceáni szigetcsoporton. Eddig nem nagyon lehetett tudni, milyen károkat okozott a természeti katasztrófa a 170 szigetből – amik közül 36 lakott – álló országban.

A konzulátus által közzétett fényképeken letarolt fák és törmelékekkel teli tengerpartok láthatók, valamint elmosott házak és megrongálódott autók. Emellett mindent vulkáni hamu borít.

Az első külföldi repülőnek, egy új-zélandi katonai szállítógépnek magyar idő szerint csütörtök reggel sikerült landolnia Tongán, ahol sikerült a megfelelő mértékben megtisztítani egy kifutópályát a hamutól.

A tongai kormányfő közlése szerint soha nem látott katasztrófa sújtotta az országot, ahol volt olyan sziget, ahol minden egyes házat elmosott a cunami, és volt, ahol csak két épület maradt épségben. Az ország legnépesebb szigetén ötven ház semmisült meg, és nagyjából száz rongálódott meg. A pusztítás pontos nagyságát még nem lehet tudni, és várhatóan a halálos áldozatok száma is növekedni fog.

Tongával a vulkánkitörés is a cunami után megszakadt a kommunikáció. A telefonvonalakat szerdára már elkezdték megjavítani, de az internetösszeköttetés teljesen megszűnt, és várhatóan csak több hét múlva tudják csak helyreállítani. Repülővel sem lehet a szigetre eljutni, mivel a repülőteret is hamu borítja, ami miatt a gépek nem tudnak leszállni.

A beszámolók szerint a legnagyobb gondot az ivóvízhiány okozza, miután a szigeteket ellepő sós tengervíz ihatatlanná tette a vízkészleteket. A közelben fekvő Ausztrália és Új-Zéland már segélyhajókat küldött Tongára, főleg ivóvízzel, amelyek pénteken fognak megérkezni, és a repülőgépek is jó ideje készen álltak, arra várva, hogy a repülőtér újra fogani tudjon gépeket.

A század egyik legnagyobb vulkánkitörése

Szakértők szerint a 21. század egyik legnagyobb vulkánkitörése zajlott a Csendes-óceán alatt szombaton. A tűzhányóból kiáramló füst- és hamufelhők 20 kilométeres magasságba törtek fel, a kitörést pedig szökőár követte. Helyi beszámolók szerint a víz és a hamueső elárasztotta a tűzhányótól 65 kilométerre lévő sziget partmenti területeit, akadozott az áramszolgáltatás és a telekommunikációs összeköttetés is megszakadt.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található Tonga központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek. A vulkán robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. A keletkező lökéshullám Magyarországon is kilengette a műszereket.

A Fókusz hétfő esti riportja helyszíni képekkel:

#Külföld#tonga#vulkánkitörés#cunami

Címlapról ajánljuk