Híradó

Alaposan felforgat mindent a januárban induló kötelező visszaváltás, amivel sokan rosszul járnak

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2023. október 10. 19:25

Több száz forinttal kell majd többet fizetni egy-egy vásárlásnál jövőre a kötelező visszaváltás miatt. 50 forintot tesznek rá minden egyszer használatos pet palackra, fém dobozra, vagy üvegre, a tejtermékeket kivéve. Ezt a pénzt visszakapja a vásárló, ha sértetlenül visszaviszi a csomagolást. Automatákat viszont csak az 1000 főnél nagyobb lakosságú településekre kötelező telepíteni. A Mol Hulladékkezelő az RTL-nek azt mondta, a kistelepülések kereskedői is jelentkezhetnek visszaváltási pontnak.

Januártól Magyarországon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, így például az ásványvízért vagy a dobozos sörét plusz 50 forint díjat kell fizetni palackonként, dobozonként. 

Ez egy zsugor víznél 300 forintot, egy karton sörnél 1200 forintot jelent. Ezt akkor kapja vissza a vásárló, ha visszavitte az üres dobozokat vagy flakonokat. 

Ezeket vagy a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel szerződött kereskedőknél, vagy a cég által telepített automatákba lehet leadni. A jogszabály szerint kötelezően csak az 1000 főnél nagyobb lakosságú településekre kell automatát telepíteni.

A KSH 2023-as adatai szerint több mint 1800 olyan település van Magyarországon, amely lakossága nem éri el az ezer főt. Ilyen településeken összesen majdnem 785 ezer ember él.

Mint például a 277 lelkes Békés megyei Csabaszabadiban. A Híradónak nyilatkozó helyiek azt mondják, nem érné meg nekik csak azért egy nagyobb városba beutazni, hogy visszaváltsák a palackokat.

„Nem kapok vissza annyit érte, mint amennyit belefektetek ahhoz, hogy bemenjek a városba” – mondta a Híradónak Bohus Anett.

„Nem fogok azért külön buszra szállni, hogy bevigyem ezeket a legközelebbi városba, hanem hetente egyszer, a nagybevásárlás alkalmával elviszem, és akkor ott váltom őket vissza” – tervezi Varga Tünde.

A Mol Hulladékkezelő vezérigazgatója az RTL Híradónak elmondta, bármilyen kiskereskedő vállalhatja, hogy visszaváltási pontként működjön, többen is jelentkeztek már.

„Nagyon sok helyen nagyon praktikus megoldás a kézi visszaváltás, ez lehet akár egy benzinkúton, töltőállomáson, lehet egy dohányboltban, vagy bármelyik kereskedelmi egységnél” – mondja Pethő Zsolt.

A visszaváltás után a vásárló egy blokkot kap, amit az adott üzletben levásárolhat, vagy a pénztárnál elkérheti az összeget.

A Mol Hulladékkezelő tervei szerint később már egy számlaszámra is tud majd utalni az automata.

Egy régi szokáson azonban mindenképpen változtatni kell, a széttaposott dobozt, vagy palackot ugyanis nem lehet visszaváltani.

„A visszaváltó automaták alakra és tömegre ellenőrzik a visszaadott csomagolóeszközöket, ezért az nem lehet sérült, illetve nem lehet benne anyagmaradvány, mert ugye mind a kettő megváltoztatja az adatbázisba felvett paramétereket” – magyarázza Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szakmai titkára.

A jelenleg forgalomban lévő palackokat azonban semmilyen állapotban nem érdemes gyűjteni a majdani bevétel reményében. Január elseje után ezt a jelölést kell majd keresni a palackokon, így jelölik a visszaváltható csomagolást:

Alaposan felforgat mindent a januárban induló kötelező visszaváltás, amivel sokan rosszul járnak

#Híradó#Videó#Belföld#visszaváltás#üveg#betétdíj#top hírek#pet palack

Címlapról ajánljuk