Híradó

Súlyos ítéletet mondott a piac a forintra, ezt pedig azonnal megérezzük az árakon

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 19:37

Soha nem volt ennyire gyenge a forint, ráadásul a régió többi valutájához képest is alulteljesít. Hétfő délután csaknem 429 forintot is kértek egy euróért, a dollárért pedig 442 forintnál is többet kellett fizetni a bankközi piacon. Egyes élelmiszerek azonnal tovább drágulnak a történelmi mélypont miatt, és a költségvetés kiadásai is tovább nőhetnek. Egyetlen év alatt 19 százalékkal értékelte le a piac a forintot az euróhoz, és 40 százalékkal a dollárhoz képest.

800 forintért adják a banán kilóját a békéscsabai csarnokban, a mandarinért pedig 2500 forintot kérnek. A külföldről behozott élelmiszerek azonnal drágulnak a gyenge forint miatt.

A déligyümölcsök ára körülbelül 20 százalékkal drágább, mint egy hónappal ezelőtt. Ilyen árakon még nem árultunk sem banánt, sem narancsot – mondta a Híradónak Gyuricza Ágnes kereskedő.

Ma délután már csaknem 429 forintot kértek egy euróért a bankközi piacon. 19 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Egy dollárért pedig több mint 442 forintot kellett fizetni, 40 százalékkal ugrott meg az árfolyama egy év alatt.  

„Nagyjából két hete, amióta a Nemzeti Bank bejelentette a kamatemelések lezárását, azóta körülbelül 5 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben. Ez azt jelenti, hogy több mint 20 egységgel került feljebb az euró-forint árfolyam. Úgy tűnik, hogy a befektetők nem fogadták jól azt, hogy a jegybank a vártnál korábban döntött a kamatemelések lezárásáról” – ad magyarázatot a gyors árfolyamromlásra Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője.

A szakértő úgy számol, a forint erősödne, ha a kormány megállapodna az Európai Bizottsággal. Ami viszont még egy évbe is telhet az Országgyűlés kormánypárti elnöke szerint. Kövér László a Heteknek azt mondta, szerinte „minimum 50 százalék esély van arra, hogy legalább a lengyel választásokig a Magyarországnak járó pénzeket is vissza fogják tartani.” A lengyelek pedig jövő ősszel voksolnak.

A forint most az egész régióban alulteljesít.

A lengyel deviza ennél valamivel kisebb, nagyjából 10-12 százalékos gyengülést mutat, a cseh korona pedig elég stabil – mondja Beke Károly.

A rekordgyenge forint tovább hizlalja az inflációt. A hús, a kenyérfelék és a tejtermékek is tovább drágulhatnak Magyarországon. Pedig a takarmány ára már ötödik hónapja csökken a világpiacon.  

„40 százalékos árcsökkenés volt. De hogy ez mikor jelenik meg majd a magyar tápárakban, az kétséges. Mert a termék árának világpiaci csökkenése mellett a forint elképesztő mértékben gyengült az elmúlt hónapokban” – mondta Raskó György agrárközgazdász..

A szállítás is drágul a dollárerősödés hatására. A kamionosokat nem védi árstop, szerdától 45 forinttal többet, átlag 821 forintot fizetnek majd egy liter gázolajért. Várhatóan a kormánynak is többet kell majd költenie a forintgyengülés miatt, például a devizahitelek kamatára, illetve a rezsicsökkentésre is. Drágább euróval fizethetnek az oroszoknak a gázért.

„Nyilvánvalóan a gázszámlája nő a kormánynak. Ez óhatatlan” – jelentette ki Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A Híradó kereste a Nemzeti Bankot, hogy elégedettek-e a forint árfolyamával, de nem válaszoltak.

#Híradó#Videó#forint#árfolyam#euró#dollár#infláció#top hírek

Címlapról ajánljuk