Híradó

Jakab Péter szerint vége a Jobbiknak

Magyar ÉvaMagyar Éva

2022. augusztus 12. 18:38

Nem adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát Jakab Péter, mert nem a Jobbik listájáról jutott be az országgyűlésbe, hanem a közös ellenzékiről, és szerinte a szavazóinak tartozik azzal, hogy továbbra is képviseli őket a Parlamentben.

Jakab Péter 12 év után távozik a Jobbikból, melynek nemrég még az elnöke és miniszterelnök-jelöltje is volt. Tavaly júniusban még a Jobbik frakcióvezetőjeként beszélt az Országgyűlésben. Azt mondta, elhiszi, hogy a kormánypárti politikusokat idegesíti a stílusa, de büntetésekkel nem lehet elhallgattatni.

A politikus által vezetett Jobbik azonban kudarcot vallott az áprilisi parlamenti választáson, 16 mandátumot vesztett a négy évvel ezelőttihez képest. A pártelnök akkor nem mondott le, mert az szerinte nem lett volna felelős magatartás, júniusban mégis távozni kényszerült a posztjáról. Egy hónappal később leváltották a parlamenti képviselőcsoport éléről is. Néhány hete még azt mondta, hogy Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik új elnökével számítanak egymás munkájára. Július elején azt mondta:

egészen addig, amíg ez a közösség számít rám, én ezt a közösséget nem fogom elhagyni.


Csütörtökön mégis azt közölte, hogy kilép a Jobbikból. A pártelnök nyílt levelére reagált így, melyben Gyöngyösi Márton azt írta, hogy Jakabból egy

görcsbe rándult arccal szélső balos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett

és

ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártól, aztán te balra, mi jobbra.


Jakab Péter erre válaszolt kilépett a pártból, ahol 12 évet töltött. A mandátumát viszont nem adja vissza, mert elmondása szerint nem a Jobbik, hanem a közös ellenzéki listáról került be a Parlamentbe:

minden ellenzéki szavazó munkájának, szavazatának köszönhetően, ez pedig engem arra kötelez, hogy őket továbbra is képviseljem.


Jakab Péter a közösségi oldalain már hetek óta nem használja a Jobbik logót, helyette „A Nép Pártján!” szlogen szerepel a posztjaiban. Pénteken nem cáfolta, hogy új pártot alapít. Szerinte a Jobbiknak vége,

nemcsak azért, mert nem tudnak karakteres politikát megfogalmazni, hanem azért is, mert egyre inkább azt látom, hogy egy követ fújnak a Fidesszel. Például akkor, amikor engem ellenzéki politikusként csendre intenek


– mondta.

A Jobbik sajnálattal vette tudomásul, hogy „Jakab Péter és tanácsadója az utolsó pillanatig nyitva álló együttműködés helyett a szakítást választotta.” Erről közleményt adtak ki, nyilatkozni pénteken nem akartak.

#Híradó#Videó#Belföld#politika#jakab péter#jobbik#kilépés#országgyűlés#mandátum#top hírek

Címlapról ajánljuk