Híradó

Vannak, akik a kormány érvelése alapján jobban megérdemelnék a fizetésemelést Orbán Viktornál

Magyar ÉvaMagyar Éva

2022. június 15. 18:50

Ha a miniszterelnök fizetését több mint a duplájára emelték, mert az egyik legkevesebbet kereső kormányfő az Európai Unióban, akkor a pedagógusok és az egészségügyi szakdolgozók bérét még indokoltabb lenne a kétszeresére emelni. Ezt mondták a Híradónak az érdekképviseletek. Hozzátették: ők az igazi sereghajtók az Unióban, a magyar pályakezdő pedagógusoknál csak Bulgáriában keresnek rosszabbul a tanárok.

8,4 euró, azaz négyszáz forintos árfolyammal számolva bruttó 3360 forint. Magyarországon 2021-ben ennyi volt az átlagos óránkénti munkabér az Eurostat adatai szerint. Az uniós átlag 21,9 euró. A legtöbbet Dániában keresték tavaly, 40,2 eurót. Magyarország csak Bulgáriát és Romániát előzte meg.

Az országgyűlés kormánypárti többsége kedden szavazta meg a fizetésemelést a miniszterelnöknek. Orbán Viktor az eddigi másfél millió forint helyett három és fél milliót kap majd havonta, és a képviselői tiszteletdíjjal együtt csaknem ötmillió forint lesz a fizetése. A kormány érvelése szerint az emelés azért szükséges, mert eddig az uniós országok ötödik legkevesebbet kereső miniszterelnöke volt.

23. az európai uniós miniszterelnökök fizetési rangsorában. A szomszédos Ausztria kancellárja a nyolcszorosát keresi a magyar miniszterelnök javadalmazásának. Szlovákia miniszterelnöke is többet keres – érvelt az emelés mellett Fürjes Balázs államtitkár.

A politikai cinizmus csúcsa, ha valaki ma Magyarországon egy ilyen mondatot ki tud ejteni a száján – reagált erre Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

A kormány érvelésére a Pedagógusok Szakszervezeténél is felkapták a fejüket. 

A magyar pályakezdő tanárok fizetése ugyanis az unió 27 tagállama közül a 26. legalacsonyabb. Náluk csak a bolgár kollégáik keresnek rosszabbul.

Felháborítónak tartom. Orbán Viktor bérével tudott foglalkozni a kormány, a pedagógusok bérével pedig nem tudott, pedig ez az egész társadalomra nagyon komoly veszélyt jelent, ha záros határidőn belül nem oldják meg ezeket a feszültségeket – mondta a Híradónak Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

Az egészségügyi szakdolgozók bére is az uniós lista végén van – emlékeztetnek a Független Egészségügyi Szakszervezetnél. Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke elmondta, 

Európa sok országában még a munkaidő is rövidebb, nem 40 óra, hanem 37, 38, így még jelentősebb a hazai bérek lemaradása.

A kormány korábban elismerte, hogy a pedagógusoknál és az egészségügyi szakdolgozóknál is indokolt a béremelés. A tanárokét uniós pénzből finanszíroznák, mert saját forrás nincs rá.

#Híradó#politika#top hírek#orbán viktor#pedagógusok#bérek

Címlapról ajánljuk