Híradó

Novák Katalin: Személyes vállalásom, hogy megteremtsem a nemzet egységét

Luigits TamásLuigits Tamás

2022. április 16. 18:00

Meg kell találnunk azt a formát, ahol nem rekesztünk ki másokat azért, mert mi megvalljuk a személyes hitünket – mondta Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök az állami rádióban. A műsorban volt felettese, Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter beszélgetett vele. 

Személyes vállalása, hogy megteremtse a nemzet egységét – mondta Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök az állami rádióban. A műsorban volt felettese, Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter beszélgetett vele.

Novák Katalin húsvét alkalmából adott interjút, amiről a közösségi oldalán tett közzé egy rövid videót. A Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke korábban az emberi erőforrások minisztere volt. A megválasztott köztársasági elnök az állami rádióban sugárzott műsorban azt mondta: nemcsak az alaptörvényből adódó kötelezettsége, hanem személyes vállalása is, hogy megteremtse a nemzet egységét, amire szerinte az is vágyik, aki ezt nem tudja.

Sok-sok olyan törésvonal van – akár lehet ez hitbéli, lelki meggyőződésbeli törésvonal – egy családon belül, egy kis közösségen belül és az egész nemzetünkön belül, amelyeken felül kell emelkednünk, és meg kell találnunk azt a magasságot – nekem feladatom megtalálni azt a magasságot – ahol a nemzetünknek a magától értetődő egysége van

– fogalmazott. Arról is beszélt, hogy számára kérdés, a személyes hitének hogyan van helye a közéletben.

„Meg kell találnunk azt a formát, ahol nem rekesztünk ki másokat azért, mert mi megvalljuk a személyes hitünket, ugyanakkor meg tudunk szólítani olyanokat, akiknek vagy már része az életének ez a hit, vagy már tudnak róla, vagy már ők is ráébredtek, hogy milyen fontos szerepet játszik – esetleg nem ébredtek még erre rá” – mondta.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője szerint ezek csak üres szavak egy kétharmados kormánytöbbséggel megválasztott volt kormánytag szájából – legalábbis amíg tettekkel nem bizonyít.

A férfi-női egyenlőtlenség a munkaerőpiacon és egyéb területeken, a családon belüli erőszak, az ilyen problémákat érintő szervezetekkel való leülés, a találkozók megszervezése programok indítása vagy akár csak mentorálása… Szerintem egy államfőnek milliónyi eszköze lenne hogy bemutassa, ezek olyan problémák, amelyeket az állam komolyan vesz

– mondta a Híradónak Tompos. 

Áder János mandátuma május 10-én jár le, helyét ekkor veszi át Novák Katalin a Sándor palotában. Hogy a Béla Király úti elnöki rezidenciába is beköltözik-e, azt egyelőre nem lehet tudni. Az biztos, hogy innen Áder János megy, mégpedig egy 720 négyzetméteres, szintén a Béla Király úton található, frissen felújított ingatlanba. 

Az RTL Híradó kereste az elnöki hivatalt és a kormányt is, hogy megtudja, döntött-e már Novák Katalin a költözésről, de szombat estig nem kapott választ.  

 

#Híradó#politika#novák katalin#balog zoltán#köztársasági elnök#top hírek

Címlapról ajánljuk