Gazdaság

Sokkal több háztartási napelemet telepítettek, mint a kormány várta, már több áramot termelnek, mint a paksi atomerőmű

rtl.hurtl.hu

2024. január 21. 12:01

Már több mint negyedmillió háztartási méretű naperőmű üzemel Magyarországon.

A kormány azt várta, hogy 2030-ra lesz kétszázezer, főként családoknál működő háztartási méretű naperőmű, ehhez képest már tavaly évvégére átlépte a negyedmilliót az ilyen kisebb napelemrendszerek száma Magyarországon – írta Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium.

A háztartási méretű kiserőművek összes beépített teljesítménye kevesebb mint 1500 megawattról egyetlen év alatt 2300 megawatt fölé nőtt – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Ez meghaladja a paksi atomerőmű blokkjai által termelt kétezer megawatt teljesítményt – írta a hvg.hu. A háztartási napelemek részaránya az összesen már több mint 5600 megawattos teljes hazai naperőművi kapacitásból ezzel túllépte a 40 százalékot – tette hozzá a minisztérium.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kormány a Napenergia Plusz Programmal segíti a magyar családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. A program azonban döcögősen indult el hétfőn. A bejelentkezéshez használt ügyfélkapu ugyanis nem bírta a terhelést, ezért órákon át nem lehetett elérni az oldalt:


Nyitókép: Napelemek az Ökumenikus Segélyszervezet csepeli központjának épületén 2023. november 14-én

#Gazdaság#napelem

Címlapról ajánljuk