Belföld

Még az indulás előtt módosítanak a napelemes szabályozáson

rtl.hurtl.hu

2024. január 4. 9:45

Mutatjuk a változtatásokat.

A HVG cikke szerint technikai jellegű módosítások jönnek a Napenergia Plusz Program feltételeiben. A lap cikke szerint maximálták a fázisbővítésre elkölthető összeget, valamint eltekintenek az alvállalkozók előzetes regisztrációjától. Meghatározzák azt is, hogy meddig tart a kötelező garancia. Pályázni január 15-től lehet.

Több ponton is módosították a Napenergia Plusz Program kiírását – közölte csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a 75 milliárdos program keretein belül összesen 15 ezer háztartás számíthat állami támogatásra, a költségek 65 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint erejéig állhatja az állam. A pályázat módosítása a következőket tartalmazza:

  • A mérőhely szabványosítása és legfeljebb 3*20 A-es fázisbővítése támogatható tevékenységként összesen maximum 600 ezer forintig számolható el.
  • Az e tételektől külön kezelendő előkészítési és adminisztratív költségekre a beruházási kiadások legfeljebb 15 százaléka fordítható.
  • A kötelező garanciális időszakokat a várható megtérülési időhöz igazítják, így a rendszergarancia, a kivitelezői garancia, valamint a napelemre, az inverterre és a tárolóra vonatkozó termékgarancia időtartamát egyformán 10 évben határozzák meg.
  • Regisztrálniuk csak a generálkivitelezőknek kell, az általuk megbízott alvállalkozók ez alól mentesülnek.
  • A pályázók és kivitelezők védelme érdekében a módosított dokumentumok részletezik a vállalkozási szerződés felmondási feltételeit, jogosulatlan felhasználás esetén a támogatás visszakövetelésének lehetséges módját.
  • Kötelező lesz a kiíró által biztosított szerződésminta használata is.

Megjegyzik továbbá, hogy a pályázó háztartások január 15-től választhatnak kivitelezőt a regisztráltak közül, a támogatási kérelmet már a velük megkötött kivitelezői szerződéssel lehet majd benyújtani.

A témával korábban az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI

#Belföld#napelem#szabály#módosítás#pályázat

Címlapról ajánljuk