Gazdaság

Hatalmasat bukhat, ha nem figyel a napelemes pályázatnál

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 6:59

A legtöbben azon buknak el, hogy az ingatlanra, amelyre a napelemes rendszert szeretnék megvalósítani, vállalkozás van bejegyezve.

Népszerűek a napelemes pályázatok, az Index az esetleges buktatókról kérdezte meg Házi Ádámot, a Wagner Solar Hungária Kft. stratégiai és fejlesztési igazgatóját.

Ahogyan az RTL Híradó bemutatta: az új napelemes pályázat keretében a költségek kétharmadát, legfeljebb 5 millió forintot fizet az állam, a többit a családoknak kell fedezniük. Ezúttal tehetősebbek is jelentkezhetnek, miközben fele annyi háztartásnak adnának pénzt napelemre, mint az előző pályázatnál, két éve. A beruházásokhoz akkumulátort is kötelező telepíteni:


Házi Ádám szerint a január 15-én induló pályázatra az alábbiakat figyelembe véve érdemes felkészülni:

  • A legtöbben azon buknak el, hogy az ingatlanra, amelyre a napelemes rendszert szeretnék megvalósítani, vállalkozás van bejegyezve. Az ilyen ingatlanokat a pályázat kizárja. Az egyéni vállalkozás székhelyét akár ügyfélkapun keresztül lehet módosítani, míg a bt, kft, zrt székhelyváltására ügyvédet szükséges bevonni. 
  • A januártól bevezetésre kerülő bruttó elszámolás miatt sokan szeretnék meglévő napelemes rendszerüket akkumulátorral bővíteni, de erre a pályázat nem nyújt lehetőséget. Csak az új beruházások támogatottak. 
  • A legkritikusabb pont az idő. Aki január 15-éig nem készíti elő a szükséges dokumentumokat, nem választja ki a telepítő céget, és nem méreti fel az ingatlant, hogy lehet-e napelemes rendszert telepíteni otthonába, az nem tud majd a regisztrációt követő 5 napon belül komplex pályázati anyagot leadni.
  • A pályázatban megkötött 4-5 kilowatt teljesítményű hibrid inverterek esetén Magyarországon csak 3 fázisú csatlakozás lehetséges, így ez elengedhetetlen feltétele a telepítésnek.

A lap kiemeli, hogy az idei év minden napelemes cég számára kihívás volt több szempontból is. Egyrészről a visszatáplálás leállítása, a támogatások hiánya, az infláció és a felhalmozott nagy árukészletek a magyar és a külföldi piacokat is hátráltatták. Sok napelemes cég felfüggesztette tevékenységét, és elbocsátotta a személyzetet, mert nem volt munkája.

Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI

#Gazdaság#napelem#vállalkozás#pályázat#támogatás

Címlapról ajánljuk