Híradó

Még az előző napelemes pályázatnak is csak a harmadát fizette ki a kormány, több cég csődbe is ment

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2024. január 16. 17:06

Továbbra is csak a megítélt támogatás harminc százalékát fizették ki a két éve elindított 100 százalékos állami támogatású energetikai felújítási programon nyertes pályázóknak – ez a kormány pályázati portáljáról tudható. A napelemes cégek azóta is hiába várják a pénzüket, többen csődbe is mentek emiatt. A hétfőn elindult Napenergia Plusz Programban is meg kellene előlegezniük az állami támogatást, erre viszont sok vállalkozásnak már nincs pénze.

Döcögősen indult hétfőn délelőtt a Napenergia Plusz Program előregisztrációja. A bejelentkezéshez használt ügyfélkapu nem bírta a terhelést, ezért órákon át nem lehetett elérni az oldalt. A keretből nagyjából 15 ezer háztartás részesül, kedd délután három óráig már 18 ezer előregisztrációt adtak be.

Takács Gábor még az előző, 100 százalékos támogatású programban pályázott. Több mint egy évet kellett várnia, mire eljutott odáig, hogy egyáltalán elkezdhessék a telepítést. 

Gulyás Gergely miniszternek már akkor, tavaly januárban lesújtó véleménye volt arról, hogy milyen lassan fizetik ki a támogatásokat.

Olyan mértékben szánalmas és borzalmas az a teljesítmény, amit ezen a területen eddig nyújtottunk, hogy nem is mondom, hogy mennyit fizettünk ki

ismerte el Gulyás éppen egy éve

„Különböző stádiumban adtunk be támogatói oldalhoz kifizetési kérelmeket, huszonegynéhány került benyújtásra, ebből egyetlen egy darabot fizettek ki” – mutatta be a helyzetet a Híradónak Szenyán Endre, az A1 Solar Kft. ügyvezetője.

A helyzet azóta sem jobb.  Mivel pedig a vállalkozásoknak 

a saját pénzüket is bele kellett tenni ezekbe a beruházásokba, fennáll a veszélye, hogy a mostani pályázaton már nem tudják megelőlegezni az állami támogatást.

„Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ebben indultak, a létük attól függ, hogy az előző támogatási kérelmet több mint két év elteltével ki fogják-e fizetni. Ha nem, akkor félő, hogy most hiába szerződnek le velük az ügyfelek, nem fogják tudni megvalósítani ezeket a projekteket ” – vázolta Szenyán Endre.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke azt mondja, több vállalkozás is csődbe ment a támogatások kifizetésének késése miatt.

Rengeteg olyan panasz érkezik a tagvállalatainkhoz, illetve a szövetséghez az érdeklődők részéről, hogy az előlegeket is kifizették, az önrészeket is kifizették a kivitelezőnek, de sajnos azok meg csődbe mentek, és nem tudják megvalósítani a napelemes rendszert

– mondta Kiss Ernő, a szövetség elnöke.

Megkérdeztük a kormánytól, hogy mikor fizetik ki ezeket a támogatásokat, de nem válaszoltak.

A kormány pályázati portálja szerint a megítélt 123,7 milliárd forintból eddig 36,8 milliárdot fizettek ki. Ez a teljes összeg nagyjából 30 százaléka.

Nyitókép: Illusztráció – az új orvosi és védőnői rendelő a Nógrád megyei Endrefalván. Fotó: MTI/Komka Péter

#Híradó#Videó#napelem#támogatás#pályázat#top hírek

Címlapról ajánljuk