Híradó

Kétszer annyian pályázhatnak az új otthonfelújítási programra, de egy fillérrel sem nőtt a támogatási keret

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2024. április 28. 17:47

Már nem csak a vezetékes gázt használók kérhetnek az akár 6 milliós konstrukcióból, aminek egy része hitel, másik része vissza nem térítendő támogatás. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértők azt mondják, már az első nap, várhatóan június 3-án érdemes beadni a pályázatot, mert valószínűleg gyorsan elfogy az erre szánt pénz. 2,2 millióan élhetnek a lehetőséggel, de csak harmincezer ingatlant korszerűsíthetnek a pályázat segítségével.

Az 1991 előtt épült ingatlanok felújítását is támogatná a kormány, vagyis az eredeti tervekhez képest az egy évvel újabbakat is. De másokkal is bővítenék a jogosultak körét. A Bankmonitor szerint majdnem kétszeresére nőtt az otthonfelújítási támogatásra jogosultak köre.

Nem írják már elő azt, hogy kapcsolódjanak a gázhálózathoz. Ez egymillióval növeli meg a felújítást potenciálisan igénybe vevő házak körét

– mondja Sándorfi Balázs a Bankmonitor alapító-ügyvezetője, így 2,2 millió családiház-tulajdonos élhet a felújítási támogatás lehetőségével. A kormány szerint 30 ezer ingatlan korszerűsíthetnek a támogatási keretből, ami változatlan maradt, 108 milliárd forint. Ezért az RTL Híradó által kérdezett szakértők azt tanácsolják, hogy már most kezdjék intézni az energetikai tanúsítványt és a tulajdoni lapot a pályázók.

Aki pályázni akar, annak előre érdemes felkészülni, hogy a június 3-i pályázatmegnyílás után minél hamarabb benyújtsa a kérelmét.

– azt Tóth Levente a bank360.hu kommunikációs vezetője tanácsolja. A friss tervezet szerint legalább 1 millió forint önerővel akár 6 millió forintra lehet pályázni. Aminek egy része kamatmentes hitel, másik része vissza nem térítendő támogatás. Ez utóbbi arányát végül nem csak a járások átlagjövedelme befolyásolná.

#Híradó#Videó#Gazdaság#Belföld#otthon#felújítás#támogatás#kormány#gáz

Címlapról ajánljuk