Híradó

Szigorodik a fóliarendelet: már a felnőtteknek szóló könyvek között is van, amit egyáltalán nem lehet könyvesboltban árulni

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2024. május 6. 18:11

Szerdától a kiadóknak kell a könyvkereskedőket tájékoztatniuk arról, hogy a kiadványaikban „meghatározó elem-e a szexuális kisebbségek megjelenítése, népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, öncélú ábrázolása”. Egy áprilisban hozott kormányrendelet alapján minden könyvüket egyenként kell osztályozniuk, ez alapján dől el, hogy mi az, amit csak lefóliázva vagy egyáltalán nem lehet árusítani például iskolák közelében.

Sok kiadványt egy ideje már csak lefóliázva lehet árulni, ha nem szeretne büntetést kapni a kereskedő. A fóliarendeletnek is hívott jogszabály szerdától tovább szigorodik: azok a könyvek, amelyek „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg”, illetve a szexualitást „közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan” ábrázolják, még szigorúbb szabályok szerint vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem árusíthatók. A korábban többször is megbírságolt Líra bolthálózat ezért arra kérte a kiadókat, hogy ma délutánig nyilatkozzanak arról, hogy az egyes könyveikben a fent leírtak meghatározó elemek-e, hogy a csomagolás vagy a borító megjelenít-e öncélú szexualitást, nemváltást vagy homoszexualitást, illetve, hogy gyermekeknek szól-e a kiadvány.

Hogy mit jelent a homoszexualitás népszerűsítése, mi a megjelenítés ezt továbbra sem tudjuk, és úgy általában az öncélú szexualitás kategóriája, az meglehetősen puha, képlékeny

– mondja Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója.

A rendelet új kategóriákat határoz meg, ezek alapján pedig bizonyos könyveket egyáltalán nem lehet majd árusítani egy könyvesboltban, ha annak 200 méteres körzetében oktatási, gyermekvédelmi intézmény vagy templom van, másokat csak a kirakatba nem szabad majd kitenni, megint másokat pedig csak lefóliázva és elkülönítve lehet árulni.

„Ettől még a törvény nem lesz értelmesebb, nem fogja jobban szolgálni az olvasás népszerűsítését, nem fogja kevésbé károsítani a szabad versenyt vagy a szabad olvasást, de legalább valamivel beljebb vagyunk, pontosított dolgokat a jogalkotó” – állapította meg Nyáry Krisztián.

Ötödik könyvén dolgozik a Heniko Sakka művésznéven publikáló író, aki főleg ifjúsági témában alkot. Az idei könyvhéten szerette volna bemutatni a művét, ám a rendelet miatt nem tudja, hogy ott egyáltalán megjelenhet-e. Könyvében ugyanis megjelenik a szexualitás.

„A szexualitást cenzúrázzák. Mert mondjuk ki, ez az. Az a cél, hogy ne legyen jelen. 

Ráadásul azt tartom nagyon furcsának ebben az egészben, hogy itt nem a gyerekirodalomról van szó, hanem a felnőttről is. Tehát ezentúl a felnőttek sem olvashatnak azt, amit szeretnének

– mondja az írónő.

A kormánytól ma szerettük volna megtudni, hogy a még mindig tágan értelmezhető jogszabály miatt kihez fordulhatnak állásfoglalásért a könyvesboltok, illetve a külföldi kiadók könyveiről kinek kell nyilatkozniuk, de nem válaszoltak.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#Kultúra#könyv#könyvesbolt#lmbtq#fólia

Címlapról ajánljuk