Gazdaság

Horrorisztikus munkahelyi balesetekről ír a gumiipari szakszervezet, a Continental zsarolást emleget

rtl.hurtl.hu

2023. december 10. 16:02

A makói Continentalban történt munkahelyi balesetekről és megbetegedésekről írt a szakszervezet elnöke, aki lemondásra szólította fel a gyár vezetését. A Continental azzal vádolja az érdekképviseletet, hogy zsarolják globális felsővezetésüket.

Nyílt levelet írt a Continental AG hannoveri vezetésének a makói gumigyárban tapasztalt visszásságokról Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A 24.hu-nak elküldött levélben Radics horrorisztikus esetekről számolt be, ami állítása szerint a gyárban történtek az elmúlt években. Azt írta

  • egy két évvel ezelőtti kézamputáció „teljes mértékben a munkáltató hibája volt, ami miatt a mai napig a nincs felelős és nincs felelősségre vonás”.
  • egy 21 éves munkás elvesztette a fél tüdejét, valószínűleg azért, mert a használt sikosítóanyag tömény füstjétől megbetegedett.”
  • egy fiatal hölgy rákgyanús, aminek köze lehet a kémiai anyagokhoz, amiket a gyár területén használnak. Érvényes kockázatelemzés nélkül használt hígító és oldószer használata, valamint a nem megfelelő elszívás okozhatta a betegség kialakulását” – állítja a szakszervezeti vezető.

Radics a levélben azt írta „a Continental szerintünk a legrosszabb munkaadó Makón, de azt meg végképp nem nézzük tovább, hogy megbénítják a barátainkat, testvéreinket, anyukáinkat, gyermekeinket, ti meg ezt hagyjátok! Ez az utolsó figyelemfelhívás, hogy lecseréljétek ezt a vezetést (ügyvezető igazgató, HR és ESH vezető), és felelősségre vonjátok őket”.

Azt is hozzátette, elvárják, hogy visszahívják a régi munkásokat, és elegendő kártérítést fizessenek a munkakörre alkalmatlan kollégáknak ezért a szörnyűségért. „Végül tudnotok kell, semmi sem állíthat meg minket. De ha megoldjátok ezeket a problémákat, lecserélitek ezeket a vezetőket, és teljes paradigmaváltást látunk, a dolgozók és mi azonnal támogatunk benneteket ebben a nehéz helyzetben is. Ehhez meg kell becsülni a magyar munkásokat, akik elődjeitekkel együtt felépítették ezt a gyárat” – olvasható a levélben.

A Continental reagált a levélre, azt írták, „a hivatkozott szakszervezet és vezetői személyes érdekeik, pozíciójuk létezésének igazolása érdekében évek óta folyamatosan támadják vállalatunkat kontextusból kiragadott információkkal, valótlan állításokkal és kitalált összefüggésekkel. Nyílt levelükkel szerintük nyíltan zsarolják globális felsővezetésüket, amit mélyen elítélnek”.

Az esetekkel kapcsolatban azt írták, „sajnálatos módon néhány évvel ezelőtt valóban történt makói gyárunkban egy olyan munkahelyi baleset, ami maradandó károsodást okozott. Az esetet követően az érintett munkavállalónkkal peren kívül megállapodtunk és jelentős támogatást nyújtottunk rehabilitációja érdekében”.

Azt is leírták, hogy a levélben hivatkozott feltételezett rákos megbetegedéssel kapcsolatban megkeresést, hivatalos tájékoztatást nem kaptak.

A Continental makói üzemében az elmúlt hetekben elbocsátások kezdődtek, a szakszervezet szerint olyanoknak is felmondtak, akik korábban külföldi vendégmunkásokat tanítottak be, és 10-20 éves tapasztalattal rendelkeznek. 


Nyitókép: RTL

#Gazdaság#Continental#makó#üzemi baleset#radics gábor

Címlapról ajánljuk