Belföld

27 év után, végkielégítés nélkül rúgták ki a szegedi szakszervezeti vezetőt a gumigyárból

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 14:52

Radics Gábort biztonsági őrökkel vezettették ki a gyárból, és a felmondást követő munkanapon biztonsági őr kíséretében engedték csak irodájába.

Január 16-án azonnali hatállyal elbocsátotta Radics Gábort, a szegedi gumigyár munkavállalóját a helyi ContiTech – tudta meg a Mérce. A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnökét az elbocsátással egyidőben a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos dokumentációktól is elzárták. 

Radics Gábor úgy tudja, hogy a szomszédos, makói Continental újabb peres eljárásokat indított vele és a GSZSZ-szel szemben, miután decemberben több, ellenük indított perről is értesültek. Az ügyek a Radics által vezetett szakszervezeti szövetség és a makói telephely vezetése közötti, régóta húzódó konfliktus elmérgesedésével függhetnek össze.

A lap megkeresésére Radics Gábor elmondta: előzetes figyelmeztetés nélkül, váratlanul érte a munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetése. 

A szakszervezeti vezető munkavállalóként a gyárban töltött 27 év után végkielégítést sem kapott, és jelenlegi állás szerint a tavalyi évre számolt prémiumtól is elesik.

Így – mivel más szakszervezeti feladatait társadalmi munkában végzi – egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradt.

Radics elmondta, hogy a felmondás napján biztonsági őrökkel vezettették ki a gyárból, és a felmondást követő munkanapon biztonsági őr kíséretében engedték csak irodájába, az őr felügyelete és nyitott ajtó mellett végezhette csak a munkáját. Vagyis végezte volna, mivel amint arról a szakszervezeti vezető beszámolt, a cég kizárta őt a szakszervezet elmúlt 20 éves munkájának dokumentációját tároló eszközökből és online felületekből. A GSZSZ elnöki és a helyi szakszervezet titkári tisztségét továbbra is Radics Gábor tölti be – a Szegedi Gumigyár Szakszervezeti Alapszervezetének titkári mandátumából még négy év hátra van. Mivel a végleges kollektív szerződést is Radics Gáborral mint a szegedi telephelyen a szakszervezet törvényes képviselőjével kell megkötnie, ezért – értelmezése szerint a munka törvénykönyve alapján a Contitechnek továbbra is biztosítania kell számára az üzem területén található irodájába való bejutást és a munkavállalókkal való kapcsolattartást.

Reagált a történtekre a cég is. Azt írják: „A tiszteletteljes együttműködés minden munkatársunkkal elengedhetetlen előfeltétele vállalatunk sikerének és hosszú távú fennmaradásának. Ennek megfelelően, mint sok más cég, így mi is rendelkezünk minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű értékekkel és szabályokkal, beleértve a munkavállalói érdekképviseletek tagjait is. Ezen értékek és szabályok jelentős megsértése esetén a munka törvénykönyvében leírtak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Egyes munkavállalóinkat érintő egyéni eseteket adatvédelmi okokból ezen túlmenően nem kommentálhatunk.”

Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

 

#Belföld#Continental#végkielégítés#szakszervezet

Címlapról ajánljuk