Gazdaság

Hétmillió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

rtl.hurtl.hu

2023. november 16. 15:31

A korhatár-besorolások miatt büntette a Médiatanács a TV2-t.

A korhatár-besorolás és a közzététel időpontja is jogsértőnek bizonyult a TV2 több műsorában és a Tények.hu felületén is több ízben közzétett tartalom esetében – közölte a Médiatanács csütörtökön.

A hatóság állampolgári bejelentés után kezdte el vizsgálni a Tények Plusz június 7-én 18 óra 45 perckor, illetve a Mokkacino június 8-án 8 óra 45 perctől a TV2-n sugárzott adását, valamint a Tények.hu streamingszolgáltatáson elérhető tartalmat.

A műsorokat mind a négy alkalommal 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással látták el, azonban a Médiatanács arra jutott, hogy ez nem felel meg a III. kategória szempontjainak a szexualitás képi és verbális ábrázolása miatt, amely így káros hatással lehetett a 12 és 16 év közötti korosztály tagjaira. A műsort a 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolnia a TV2-nek. Ez esetben ráadásul nem kerülhetett volna adásba sem a reggeli, sem a kora esti órákban, mivel a 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalmakat a törvény értelmében csak 21 óra és 5 óra között lehet műsorra tűzni.

Mindezért a Médiatanács a TV2-t 4 millió 500 ezer forint összegű bírsággal sújtotta.

Ezenfelül a Tények.hu-n két alkalommal publikált tartalom is jogsértőnek minősült a helytelen korhatár-besorolás miatt, amiért további 2 millió 400 ezer forint bírságot szabtak ki. Ezenfelül százezer forintot kell fizetniük, mert a Tények.hu műsorkínálatát tartalmazó felületen a két műsor korhatárkategória-jelzései nem voltak feltüntetve.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Gazdaság#médiatanács#tv2#büntetés#korhatár#tények#bírság

Címlapról ajánljuk