Gazdaság

Hat helyett már 8,4 milliárd forintért építkezik Moszkvában a magyar állam

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 7:52

A megbízásra korábban csak egy cég, a Mega-Logistic Zrt. jelentkezett, és nettó 5,7 milliárdos ajánlattal el is nyerte azt.

Hatmilliárd forint helyett már 8,4 milliárdot szánnak a moszkvai Liszt Intézet épületének felújítására – írta az Átlátszó. Ebben az összegben ugyanakkor még nem szerepelnek a műszaki átadást-átvételt felügyelő műszaki ellenőrök díjai. 

Az áremelkedést a háború okozta szállítási és anyagbeszerzési problémákkal, valamint az inflációval indokolták. 

A Liszt Intézet (Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ) épülete Moszkva belvárosának egyik előkelő utcájában, a Povarszkaja utca 21. szám alatt található. A Magyar Állam 1935-ben kapta meg az épületegyüttest örökös használatra, de a telek tulajdonosa az orosz állam. A létesítmény felújítására 2018-ban írt ki közbeszerzési eljárást a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A megbízásra mindössze egy cég, a Mega-Logistic Zrt. jelentkezett, és nettó 5,7 milliárdos ajánlattal el is nyerte azt.

A szerződésen többször is módosítottak, legutóbb 2022 decemberében, amikor a beruházás összege 8,4 milliárd forintra nőtt.

A Mega-Logistic Zrt. több külföldi megbízást is kapott: 2011 decemberében a külügyi tárca öt céggel szerződött a külképviseletek felújítására 1,2 milliárd forint értékben, köztük a Mega-Logistic Zrt.-vel. De 3,8 milliárd forintért ők újíthatták fel az új washingtoni magyar nagykövetség épületét is. Emellett 2019-ben döntöttek arról is, hogy a Mega-Logistic Zrt. végezheti tizenöt térségbeli magyar nagykövetség és konzulátus épületfenntartását.

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Gazdaság#moszkva#szijjártó péter#külgazdasági és külügyminisztérium

Címlapról ajánljuk