Belföld

Szijjártó üzent Moszkvából: a sportnak és a geopolitikának semmi köze nincs egymáshoz

rtl.hurtl.hu

2023. október 13. 16:20

A magyar kormány azt támogatja, hogy Párizsban teljes olimpiát rendezzenek. Ez azt jelenti, hogy vegyenek részt az orosz és a fehérorosz sportolók is.

A sportnak és a geopolitikának semmi köze nincs egymáshoz, legalábbis nem szabadna, hogy legyen – írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán, miután találkozott Oleg Maticin orosz sportminiszterrel a 100 éves sportminisztériumban.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „erről hosszasan tudnának mesélni azok a magyar sportolók, akik esetében hosszú évek vagy évtizedek munkája veszett kárba azzal, hogy a magyar sportolókat nem engedték indulni a Los Angeles-i olimpián”.

Hozzátette, a kormány támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság erőfeszítéseit, melyek arra irányulnak, hogy Párizsban teljes olimpiát tudjanak rendezni. Ez azt jelenti, hogy vegyenek részt az orosz és a fehérorosz sportolók is. Egyetértenek azzal, hogy csak és kizárólag az adott sportoló teljesítményétől függhet, hogy részt vehet-e az olimpián vagy bármely más nemzetközi sportversenyen – tette hozzá.

„Mi hiszünk abban, hogy a sport békét tud teremteni, ezért is támogatjuk, hogy a sportolók békés körülmények között megküzdhessenek egymással. Minderről nemcsak beszélünk, hanem ennek megfelelően is cselekszünk: a belarusz futballválogatott és az ukrán kézilabda-válogatott is Magyarországon játszotta Eb-és Vb-selejtező mérkőzéseit” – mondta.

Miközben az orosz sportminisztériumból bejelentkező Szijjártó szerint a sportnak és a geopolitikának semmi köze nincs egymáshoz, addig az MTI csütörtökön számolt be arról, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság október 5-én egyoldalú döntéssel felvette tagszervezetei közé az oroszok által megszállt ukrán területek, Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja regionális sportszervezeteit. Mindezért a végrehajtó bizottság felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot.

Szijjártó Péter elsősorban energiabiztonságról ment tárgyalni Moszkvába.

Nyitókép: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium

#Belföld#szijjártó péter#moszkva#oroszország#olimpia#Sport

Címlapról ajánljuk