Külföld

Szijjártó Péter: Csendes, de hideg a reggeli folyópart Moszkvában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 13. 8:14

A magyar külügyminiszter csütörtök este Oroszországba érkezett, látogatásának fókuszában az energiabiztonság áll, írta a Facebookon.

Érkezés Moszkvába. Jön a hideg idő, újra fókuszban az energiabiztonság

ezt írta Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki csütörtökön Oroszországba érkezett. Az előzőleg be nem jelentett látogatás célja ezek szerint részben a téli szezonra vonatkozó, gázszállítással kapcsolatos megállapodások áttekintése lehet.

Szijjártó Péter az Európai Unió külügyminiszterei közül az egyetlen, aki az Ukrajna elleni totális orosz háború megindulása óta rendszeresen jár Oroszországba. Péntek reggel a Moszkva folyó partjáról, egy üresnek látszó futópályáról jelentkezett be, szelfijéhez azt írta, hogy 

Csendes, de hideg a reggeli folyópart Moszkvában.

Szijjártó Péter a héten a magyar miniszterelnök és a magyar kormány többi tagjával együtt Georgiában járt, az első magyar-georgiai közös kormányülésen, ahol a legfőbb téma a gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az energiabiztonság volt.

Szijjártó Péter szeptember végén Budapesten fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz nukleáris energetikai vállalat vezérigazgatóját, akivel áttekintették a paksi atomerőmű bővítésének helyzetét.

Orbán Viktor miniszterelnök – egyedüli NATO és EU vezetőként – jövő héten Kínába látogat, ahol a hét elején találkozik Kína vezetőivel, majd szerdán felszólal az Egy övezet, egy út nevű külgazdasági fórumon, erősítette meg a Telexnek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa szerdán. A rendezvényen jelen lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A Politico latolgatása szerint nem kizárt, hogy a magyar miniszterelnök és az orosz elnök tárgyalnak majd egymással. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormányfő találkozik-e majd Putyinnal, Havasi Bertalan nem válaszolt.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Külföld#szijjártó péter#oroszország#moszkva#diplomácia#orbán viktor

Címlapról ajánljuk