Gazdaság

Újra csökkentik a legnépszerűbb állampapír kamatát, ráadásul növelik a futamidejét

rtl.hurtl.hu

2023. július 26. 16:33

Már csak 25 milliót lehet majd tartani ebben a megtakarítási formában. 

Új lakossági állampapírral indítja a következő hónapot az Államadósság Kezelő Központ: az új Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata minden évben az előző évi átlagos inflációhoz igazodik majd. 

A kamatprémium viszont egyre kisebb, már csak 0,25 százalék, vagyis az induló kamat csupán 14,75 százalékos lesz. 

A PMÁP jelenleg a legnépszerűbb lakossági állampapír, 2023 első hat hónapjában 2 129 milliárd forint összegben vásároltak ilyen kötvényt a kisbefektetők.

Az új, tízéves sorozattal az Államadósság Kezelő Központnak az a célja, hogy 

  • hosszabb legyen a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír-állomány futamideje; 
  • valamint hogy növelje a lakossági állampapírokban megtakarító ügyfelek számát. 
  • A befektetés kamatadó és szocho-mentes.

A jelenlegi PMÁP-ok 5 és 8 éves futamidejűek.

Az új PMÁP-sorozat kibocsátásával egyidőben, azaz augusztus 1-től a két jelenleg még elérhető PMÁP-sorozat forgalomba hozatala lezárul. A 2028-as PMÁP kamata pontosan annyi, amennyi az új tízéves állampapíré lesz, a 2030-as 15,5 százalékos kamatot fizet. Az is változik, egy-egy lakossági ügyfél mennyit jegyezhet a sorozatból. A korábbi sorozatokból akár 250 millió forintnyit is vehettek az ügyfelek, az újakból már csak 25 milliót – írta a Bank360.hu.

A nagyobb összeget befekteti szándékozó ügyfelek számára maradhat a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), amelyet továbbra is változatlan feltételekkel lehet megvásárolni. Vagy választhatnak a bankjuknál valamilyen más befektetést, amelynek a hozamát viszont, ha csak nem teszik tartós befektetési számlára vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára, az idén júliustól már 13 százalékos szocho is terheli.

A bankoknak tájékoztatást kell adniuk arról, hogy mennyivel járt volna jobban az ügyfél, ha állampapírban tartja a pénzét a pénzintézeti betét helyett:


Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Gazdaság#állampapír#magyar államkincstár#kamat#futamidő

Címlapról ajánljuk