Gazdaság

Az utolsó pillanatig kivárnak a bankok az önostorozó állampapíros levéllel

Herman BernadettHerman Bernadett

2023. október 19. 6:04

Október elejétől már küldhetnék a bankok az állampapírokról szóló tájékoztató levelet az ügyfeleknek, de a legtöbb hitelintézet csak decemberben postázza ki a dokumentumot, pedig a tartalma már régen köztudott. Az abban szereplő kamatokat azonban aligha kapja majd meg a kisbefektető, miközben az állampapírok királya, a legnagyobb hasznot ígérő kötvény ki is marad a tájékoztatóból. 

Nem sietik el a bankok az ügyfelek tájékoztatását arról, hogy ha nem folyószámlabetétben, hanem például állampapírban tartanák a megtakarításaikat, mennyivel többet fialna a pénzük. A kormányrendelet szerint a kötelező levelet október 1. és december 31 között kellene kiküldeniük a hitelintézeteknek, de a Bank360.hu által megkérdezett bankok egyike sem kezdte még el az ügyfelek tájékoztatását.

A levél azt mutatja be konkrét számításokkal, hogy az ügyfelek 2022. októbere és 2023. szeptembere között mekkora kamatot kaptak volna a különböző állampapírokra, ahelyett, hogy a pénzüket a számlájukon tartják, lekötés nélkül. 

Utóbbi adatot az MNB által közzétett, lakosság által elhelyezett látra szóló forintbetétek átlagos éves kamatlábával számolják, vagyis 0,29 százalékkal.


A Mészáros Lőrinchez köthető szuperbank, az MBH Bank még nem küldte ki a megtakarítási lehetőségekről szóló kötelező tájékoztató levelet az ügyfeleinek. „A tájékoztatást, a jogszabályban előírt határidőnek megfelelve, december hónapban tervezzük az ügyfeleinkhez eljuttatni postai, illetve elektronikus úton, attól függően, hogy az ügyfél milyen kivonatküldési módot választott” – közölte a hitelintézet.

Az OTP is csak később lép. A tervek szerint a bankszámlával rendelkező lakossági ügyfeleknek november és december hónapban ütemesen fogják eljuttatni a pénzügyi edukációs levelet. Az OTP Bank célja, hogy az érintett ügyfeleket a számukra legjobban preferált értesítési módot használva tájékoztassa a témában, így mind a postai, mind az elektronikus csatornákat (pl. e-mail) alkalmazni fogják.

A CIB Bank a novemberi bankszámlakivonattal december elején küldi majd ki a tájékoztatást az ügyfeleknek. Az UniCredit szintén decemberben tervezi kiküldeni a levelet.

Kimarad az állampapírok királya

A kötelező banki ügyféllevélben nem lesz meglepetés, a vonatkozó kormányrendelet ugyanis pontosan megfogalmazta, minek kell szerepelnie benne. A tájékoztatásban az átlagos folyószámlabetétet kell összehasonlítani 100 ezer, 500 ezer és egymillió forint befektetése esetén a csak a postán vásárolható egyéves Kincstári Takarékjegy, a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (DKJ), valamint a változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) első éves hozamával.

Annyiban már idejétmúltak lesznek a számok, hogy 2022 októbere és 2023 szeptembere között más kamatok voltak érvényben, mint jelenleg, vagy főleg, amilyenek decemberben a levéldömping idején várhatóak. A levélben szereplő kamatnál kicsit jobbat csak a postán, fizikai formában megvásárolható Kincstári Takarékjegynél kaphat egy most vásárló befektető. 

A másik két állampapírnál viszont már sokkal alacsonyabbak a hozamok.

A kötelező tájékoztatóban 7 százalékos Kincstári Takarékjegy, 13,39 százalékos DKJ és 14,87 százalékos BMÁP-hozam szerepel. Ehhez képest jelenleg az egyéves Kincstári Takarékjegy kamata már 8 százalék, az egyéves DKJ a legutóbbi aukción 8,57 százalékos átlaghozammal fogyott el, a BMÁP aktuális kamata pedig 11,92 százalék. Utóbbi azonban azonban az alacsony DKJ-hozamok miatt a hamarosan induló következő kamatperiódusában már ugyancsak 9 százalék alá esik.

A szakértők ráadásul a kamatszint további csökkenésére számítanak, vagyis bármennyire is szeretnék majd az ügyfelek a tájékoztató levélben szereplő kamatokkal befektetni a pénz, erre aligha lesz már reális lehetőségük.

Érdekesség, hogy a tájékoztatóban éppen az az állampapír nem szerepel, aminek jelenleg messze a legmagasabb a hozama. 

A Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) jelenleg 14,75 százalékos induló hozammal kínálja az államkincstár, és mivel inflációkövető értékpapírról van szó, a következő kamatperiódusban már 18 százalék felett lesz a hozama egy évig.

A szerző a Bank360.hu munkatársa.

Nyitókép: Cégtábla a Magyar Államkincstár (MÁK) irodaháza bejáratánál a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton, ahol a Budapesti és Pest-megyei igazgatóság Állampénztári Iroda Kirendeltsége, Állampénztári Ügyfélszolgálat és az Állampapír értékesítési Pont is helyet kapott – Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#állampapír#kamat#2023#bank#tájékoztató#ma

Címlapról ajánljuk