Gazdaság

A magyarok nem kérik a milliókat, fizetik inkább a magas törlesztőrészleteket

Herman BernadettHerman Bernadett

2024. április 22. 10:13

Nagyon megérné kiváltani a tavaly és tavalyelőtt felvett lakáshiteleket, mégsem lépnek az érintett ügyfelek. Az MNB szerint magasak a költségek, és fokozni kellene a piaci versenyt, aminek az sem használ, hogy a lakáshitelek kamatstopját rendszeresen meghosszabbítják. Tény, egy hitelkiváltás akár milliós tétel is lehet, viszont ez pár év alatt visszajöhet az alacsonyabb törlesztőrészletekkel. Az adósok ugyan érdeklődnek, de valamiért nem szánják rá magukat a váltásra.

Akár 50 ezer olyan lakáshiteles is lehet, akinek megérné már most kiváltani a kölcsönét egy olcsóbbra. A legtöbben mégsem lépnek, hanem maradnak a meglévő, de drága lakáshitelben – egyelőre ezt mutatják a statisztikák. Legalább 100 ezer körül lehet az olyan lakáshiteles ügyfelek száma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, akik 2022 júliusa után vettek fel kölcsönt, mintegy negyedük támogatott hitelt igényelt, nekik nyilvánvalóan nem éri meg a hitelkiváltás. A többiek közül azoknak volna érdemes lépni, akik annyival alacsonyabb kamatú hitelt találnak, hogy az így megnyert csökkenés a törlesztőrészletekben a következő néhány évben kitermelje a hitelkiváltás költségeit.

Mivel tavaly és 2022 második felében jóval magasabbak voltak a lakáshitelkamatok, mint most, az akkor, sok esetben két számjegyű THM mellett felvett piaci alapú lakáshiteleket a mostani 6,5-7 százalék körüli THM-ű kölcsönökre a legtöbb ügyfélnek megérné lecserélni. Vannak persze olyan szerencsésebb kliensek is, akik olyan hitelkonstrukciót választottak, amelynél lehet élni az egyszeri kamatcsökkentés lehetőségével. Ilyet kínált például az OTP tavaly március 1-ig, érdemes is lehet kihasználni ezt a lehetőséget. Ehhez csak egy kérelmet kell az adósnak benyújtania.

Érdeklődnek a hitelkiváltó hitel után

Akinek olyan lakáshitele van, ahol nincs meg ez a váltási lehetőség, másik hitelre cserélheti le a meglévőt. A kedvezőbb hitelre váltás azonban még kevés ügyfélnek jut eszébe, inkább fizeti a magas törlesztőrészletet még akkor is, ha lenne más megoldás. A hitelkiváltási célú hitelek a KSH vonatkozó adatai alapján 2020 óta 2023 első félévéig stabilan a lakáshitel-szerződések 2-3 százalékát tették ki. 

Az MNB rendelkezésére álló adatok alapján a hitelkiváltások aránya 2023 második felében sem emelkedett még érdemben a korábbiakhoz képest.

Az Unicredit Banknál a hitelkiváltás iránti érdeklődés kisebb erősödését tapasztalják, az ügyfelek azonban egyelőre csak érdeklődnek, nem váltanak. Tavaly a banknál 2 százalék volt a hitelkiváltók aránya, és ez az idei kamatcsökkentések ellenére sem változott. Az Erste Bank szakértői szerint a kamatstop év végéig várható meghosszabbítása miatt a magasabb kamatú kölcsönportfólió legnagyobb része esetén a hitelkiváltás egyelőre szóba sem jön, de a pénzintézetnél az elmúlt évben folyósított, magasabb kamatú hitelek esetében sem tapasztaltak jelentős érdeklődést, aminek a hátterében az ezzel járó egyszeri költségek is állhatnak.

Érdemes persze mindenkinek kalkulálni, aki magas kamatok mellett törleszti a lakáshitelét. 

Lehetnek ugyanis olyan adósok, akik még a kiváltás extra költségei ellenére is akár 8-10 millió forintot spórolhatnak a következő években, ha most lépnek. 

Ráadásul minél tovább törlesztik magas kamatok mellett a meglévő hitelüket, annál kevesebb lesz a váltásból származó várható nyereség.

A hitelkiváltó hitel ára

A hitelkiváltási arányt befolyásolhatja, hogy a lakáshitelpiaci kamatok az alapkamatnál kisebb mértékben mérséklődtek az elmúlt hónapokban, hiszen ezek szintje elsősorban a hosszú lejáratú hozamoktól függ. Az ezek alakulását jelző referenciamutatóknál, amilyen például a BIRS is, az idén már nem volt érdemi csökkenés, sőt: a BIRS értéke a különböző lejáratokra még emelkedett is egy százalékot az elmúlt egy hónapban. „Emellett a hitelkiváltáshoz kapcsolódó magas adminisztrációs terhek és költségek, valamint az alacsony szintű pénzügyi tudatosság is ellene hat” – tájékoztatta a Bank360.hu-t az MNB a hitelkiváltási passzivitás okairól. Az MNB már többször jelezte, hogy csökkenteni kéne a nemzetközileg is magasnak számító hitelkiváltási költségeket, és továbbra is fontosnak tartja, hogy a bankok közötti verseny ezen a területen is erősödjön. 

A magyarok nem kérnek a milliókból, fizetik inkább a magas törlesztőrészleteket
Forrás: Bank360.hu

Egy jelzáloghitel kiváltásának összes költsége akár a fennálló tartozás 5 százalékát is elérheti. A maximális előtörlesztési díj 2 százalék is lehet, és az új hitelszerződésnél is többféle költségre lehet számítani, pénzbe kerülhet az értékbecslés, a közjegyzői okiratba foglalás, emellett folyósítási jutalékot is felszámíthatnak a bankok. Tovább növelheti a költségeket, ha az új hitelhez kapcsolódó kamatkedvezményhez más szolgáltatásokat is igénybe kell venni, például új bankszámlát kell nyitni egy másik bankban új bankkártyával. 

A személyi kölcsönt sokan lecserélik

Míg a lakáshitelt kevesen cserélik olcsóbbra, a személyi kölcsönöknél magas a kiváltott hitelek aránya. Az MNB-nek nincs pontos adata erről, de a bankok egy része figyeli, mire kérik a kölcsönt az ügyfelek. „Sokan több hitellel rendelkeznek és azokat váltanák ki egy darab új hitellel” – magyarázta az egyik fő okot a K&H Bank. A hitelkártya-tartozások és folyószámlahitelek kamata jellemzően jóval magasabb a személyi kölcsönökénél, így aki ezek törlesztését csökkenteni kívánja, annak jó megoldás lehet egy ilyen váltás.

Az OTP Bank tapasztalatai szerint a személyi kölcsön esetén általában a plusz pénzhez jutás miatt váltják ki az ügyfelek a hiteleiket. A pénzintézetnél a személyi kölcsönöknél 35-37 százalék körüli a hitelkiváltások aránya.

A szerző a Bank360.hu munkatársa.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor

#Gazdaság#lakáshitel#törlesztőrészlet#kamat#spórolás#bank#ma

Címlapról ajánljuk