Belföld

Tollba mondja az állam, mit kell beleírni a bankoknak az állampapír-vásárlásra buzdító levélbe

rtl.hurtl.hu

2023. július 18. 13:21

Csak egyetlen szót változtathatnak meg.

Megjelent annak a jogszabálynak a tervezete, amelyben a kormány tollba mondja a bankoknak, milyen állampapír-vásárlásra buzdító levelet kell küldeniük a bankszámlás ügyfeleiknek, írja a Bank360.hu.

Mint arról beszámoltunk, a Publicus legfrissebb kutatásából kiderült, hogy tízből nyolc kormánypárti szavazó nem tervez állampapírt vásárolni, többségük azért, mert nem rendelkezik megtakarításokkal. A Fidesz-KDNP szimpatizánsainak harmada ráadásul úgy sem hajlandó erre, hogy egyébként lenne rá módja.

A most közzétett jogszabálytervezet az utolsó betűig leírja a bankoknak, milyen, állampapír-vásárlást népszerűsítő levelet kell küldeniük az ügyfeleiknek, ezt az üzenetet minden magyarországi székhelyű hitelintézetnek a jogszabályban meghatározott formában és tartalommal kell eljuttatni az ügyfeleihez, írja a Bank360. 

A bankok a formalevélben egyetlen szót változtathatnak meg, de azt is kötelezően. Egy helyen ugyanis be kell írniuk a saját nevüket.

A levél azt mutatja be konkrét számításokkal, hogy az ügyfelek 2022. októbere és 2023. szeptembere között mekkora kamatot kaptak, illetve kapnak a különböző állampapírokra, szemben azzal, ha a banki folyószámlájukon lekötés nélkül tartják a pénzüket. 

A levélben be kell mutatni 100 ezer, 500 ezer és egymillió forint befektetése esetén a csak a postán vásárolható egyéves Kincstári Takarékjegy, a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (DKJ), valamint a változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapír első éves hozamát.

A Bank360 felhívja a figyelmet, hogy  a kötelező tájékoztatásban éppen az a lakossági állampapír nem szerepel, amelyik a következő évben várhatóan a legmagasabb hozamot kínálja, és ezért a legnépszerűbb is a kisbefektetők körében.

Bár most átmenetileg  a BMÁP fizeti a csúcskamatot ebben a három hónapban, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) az idén és szinte biztosan jövőre is valószínűleg minden más állampapírnál magasabb kamatot ad, írják.

Megjegyzik: a levélben ennek ellenére nem szerepel, amit nem indokol, hogy változó kamatozású és több éves futamidejű, hiszen a Bónusz is az.

Arra mindenesetre felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy a táblázatban bemutatott múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni megtakarítás hozamára. Ez a Bank360.hu szakértői szerint azért is fontos információ, mivel a táblázatban feltüntetett kamatok messze állnak az aktuálisan elérhetőktől. Az Egyéves Magyar Állampapír kamata például már 9 százalékos, dkj-t pedig sokkal alacsonyabb, 10 százalék alatti hozammal tudnak vásárolni az ügyfelek.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Marjai János

#Belföld#állampapír#levél#bankok#kötelező#buzdít#propaganda

Címlapról ajánljuk