Gazdaság

Lejtmenetben az orosz gáz ára, egyre többet keres az MVM az átlag felett fogyasztókon

rtl.hurtl.hu

2023. június 19. 15:24

További csökkenésre lehet számítani a holland tőzsdei árból kiindulva.

Tovább csökkent az Oroszországból importált gáz ára: az Eurostat adatai alapján áprilisban 16 százalékkal, köbméterenként 60 eurócentre. Azaz az áprilisi 376 forintos középárfolyammal számolva

köbméterenként 227 forintért érkezett Magyarországra az orosz földgáz

írja a 24.hu.

Az orosz gáz november óta hónapról hónapra olcsóbb, a tavaly októberi 2,52 eurós csúcshoz képest decemberre 1,43 euróra zuhant az ára, ez mérséklődött tovább áprilisra 60 eurócentre.

Az orosz-magyar gázszállítási szerződést üzleti titokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra, de azt állítják, hogy az árképzés alapja az irányadó holland tőzsdei ár, amit kéthónapos késéssel követnek, azaz a következő hónapokban további csökkenésre lehet számítani, a jelenlegi tőzsdei árfolyammal számolva 146 forint környéki ár várható.

A köbméterenként 227 forintra számolt áprilisi gázimport még mindig meghaladja a 102 forintos rezsicsökkentett lakossági tarifát, ugyanakkor az átlag feletti lakossági fogyasztásra megállapított 767 forintos tarifán

köbméterenként 540 forint az állami gázszolgáltató, az MVM nyeresége

– állapítja meg a portál. Ennél még többet profitálhatnak a vállalkozásoknak és intézményeknek felszámolt, 1000 forintot is meghaladó díjakon. Ennek ellenére továbbra sem kíván hozzányúlni a kormány a lakossági gázárakhoz, bizonyos vállalkozások számára ugyanakkor energiaár-plafont jelentettek be a hétfői kormányinfón.

Nyitókép: MTVA bizományosi / Róka László

#Gazdaság#mvm#orosz gáz#földgáz#energia#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk