Gazdaság

A kínai állam óriásbankjánál adósodik el a magyar állami energiaszolgáltató

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 14. 21:56

A kínai ipari és kereskedelmi bank osztrák leányvállalata, a ICBC Austria 250 millió eurós (kb 103 milliárd forintos) hitelkeretet biztosít az MVM-csoportnak.

250 millió euró összegű vállalatfinanszírozási hitelkeretszerződést kötött október 14-én a kínai ICBC Austria (azaz az Industrial and Commercial Bank of China, a kínai ipari és kereskedelmi bank osztrák leányválallata) és az MVM-csoport, közölte az MVM pénteken.

Az általános vállalatfinanszírozás célú, közép-lejáratú szerződés 103 milliárd forintnyi hitel felvételét teszi lehetővé a magyar állami áram- és gázszolgáltató számára. Az MVM közleménye szerint a hitelfelvétel lehetőségével az MVM garantálni tudja a hazai energiaellátás biztonságát az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága és szélsőséges kilengése ellenére, a „jelenlegi energiaválságban”.

Az ICBC Kína és egyben a világ legnagyobb pénzintézete, „amely kiemelkedő kompetenciákkal rendelkezik mind az ipari és a kereskedelmi szektorban, így jól illeszkedik az MVM Csoport finanszírozó partnerei közé”, fogalmaz az MVM. közleménye.

„Az újonnan aláírt finanszírozási szerződés hozzájárul Magyarország biztonságos energiaellátásához szükséges források további bővítéséhez és lehetőséget ad az MVM Csoport pénzügyi stabilitásának további erősítésére, továbbá alátámasztja a hitelpiacok MVM Csoport hosszú távú kilátásaiba vetett bizalmát” – mondta Fazekas László, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A 100 százalékban állami tulajdonban lévő MVM-csoport Magyarország 3., Közép-Európa 13. legnagyobb vállalatcsoportja. 23 országban van aktívaan jelen, több mint 120 tagvállalata van.    

Az MVM-csoport biztosítja Magyarország villamosenergia-termelésének 70 százalékát és csaknem 50 százalékos a piaci részesedése az ipari fogyasztók gázellátásában. A lakossági villamosenergia- és földgázellátás teljes egészét az MVM biztosítja az egyetemes szolgáltatón keresztül. 

Nyitókép: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#mvm#kína#hitel

Címlapról ajánljuk