Belföld

Az MVM állítja: a fúrásaiknak semmi közük a Szarvas környéki földrengésekhez

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 1. 8:15

Aszódi Attila korábban felvetette, hogy a jelenséget akár emberi tevékenység, például a Corvinus projekt is okozhatja.

„A Corvinus projektben résztvevő vállalatok, az MVM CEEnergy Zrt. és a Horizon General LLC. kijelentik, hogy semmiféle összefüggés nincs a Corvinus projekt kivitelezése és az elmúlt hetekben regisztrált magyarországi földrengések között. A feltételezés egyebek mellett a helyszínek közötti távolság miatt és a békési gázmezőn folyamatosan végzett kötelező mérések szerint is téves, alaptalan” – írta közleményében az MVM.

Az állami vállalat ezzel arra reagált, hogy Szarvas térségében 99 földrengést észleltek néhány nap alatt, Aszódi Attila, a BME tanára pedig felvetette: a jelenséget meg kell vizsgálni, mert elképzelhető, hogy emberi tevékenység okozta. Példaként a Corvinus projektet említette, amellyel a szénhidrogén-kitermelést akarják fokozni.

Az MVM közleményében azt írta, hogy „a földrengés által érintett terület és a Nyékpuszta mező egymástól teljesen eltérő geológiai képződményekben helyezkedik el. A földrengés epicentruma aljzati képződményben, míg a Nyékpuszta mező Miocén korú üledékes kőzetben található. 

A Corvinus projekt és a földrengések közötti összefüggés a fúrás helyszínétől való távolság és a fúrások mélysége alapján is teljességgel kizárt.

A vállalat szerint 

  • a regisztrált földrengések Szarvas környéki epicentruma légvonalban 40-50 km távolságban van a Nyékpuszta mezőtől. A Corvinus projektben folyó tevékenység esetleges szeizmikus hatása ilyen távolságból elképzelhetetlen. 
  • A regisztrált földrengések mélysége legalább 10 kilométerre becsülhető. Ezzel szemben a Corvinus projektben végzett tevékenység jóval sekélyebben, 4 kilométeres mélységben zajlik. 
  • A Corvinus projektben nagy érzékenységű és felbontóképességű szeizmikus mérőrendszert alkalmaznak. A mérések alapján kijelenthető, hogy az egyes eljárások, munkafázisok során egyszer sem regisztráltak földrengésre utaló hatást – írták.

A földrengésekről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Róka László/MTVA

#Belföld#mvm#békés megye#földrengés

Címlapról ajánljuk