Gazdaság

Financial Times: Orbán Viktor utasítására hitelezte az MKB Bank Marine Le Pen kampányát

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 8:57

A brit lap információi szerint még Mészáros Lőrinc is vonakodott belemenni az ügyletbe.

Orbán Viktor közvetlen utasítására volt szükség, hogy az MKB Bank hitelt nyújtson a szélsőjobboldali francia elnökjelölt, Marine Le Pen kampányának – írja a brit Financial Times két, a folyamatra rálátó forrására hivatkozva. A lap szerint a bank vezetése, sőt még a tulajdonos, Mészáros Lőrinc is vonakodott ebbe belemenni, de végül a miniszterelnök akarata érvényesült, és a Bankholding egyik hitelügyintézőjét küldték Párizsba, hogy aláírja a papírokat Le Pennel.

A 444 a Financial Times-cikk legfontosabb megállapításának nevezi, hogy miközben az MKB Bank mögött álló Bankholding az Orbán-kormány és Mészáros Lőrinc többségi felügyelete alatt áll, ezek a körök kapják tőle a legnagyobb hiteleket is. A brit lap által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy ha az óriási hitelekben részesült cégek, köztük Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségei egy kormányváltás után elveszítik állami szerződéseiket, az így kieső törlesztések a Bankholding többi ügyfelének pénzét is veszélybe sodorhatják.

Az óriásbank a cikk szerint akkor lehet sikeres, ha a következő négy-öt évben állami szerződések nélkül is működővé teszik, a kockázatokat azonban csak növeli az olyan közvetlen kormányzati befolyás, ami a Marine Le Pennek nyújtott hitel esetében is megmutatkozott. A Financial Times arra is rámutatott, hogy a bankfelügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank elnökének fia is érdekelt a Bankholdingban.

Frissítés: A Magyar Nemzeti Bank a cikkre reagálva „határozottan cáfolja, hogy a jegybank elnöke vagy családjának valamelyik tagja bármilyen tulajdonosi kapcsolatban állna a Magyar Bankholdinggal”, és minden ezzel ellentétes információt hamisnak, megtévesztőnek tart.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Gazdaság#mkb bank#orbán viktor#marine le pen#mészáros lőrinc

Címlapról ajánljuk