Gazdaság

A kormány utat nyithat a távol-keleti munkaerőnek

rtl.hurtl.hu

2022. május 23. 8:35

A szakszervezet szerint a vendégmunkások sem oldják meg a feldolgozóipar problémáit.

Távol-keleti vendégmunkások magyarországi munkavállalását is megkönnyítené a kormány egy salátatörvénybe rejtett módosítóval, ami lehetővé tenné, hogy minősített munkaerőkölcsönzőn keresztül akár munkavállalási engedély nélkül is dolgozhassanak – írja a Népszava.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatcsomag a kormány kezébe adná a döntést arról, hogy mely munkaerőkölcsönzők kaphatnak minősített státuszt. Ennek már voltak előzményei a járvány alatt: két éve Szijjártó Péter a kormány nevében stratégiai megállapodást is kötött a Prohumán Kft.-vel, ami a Fülöp-szigetekről, Indonéziából, Kazahsztánból, Mongóliából és Vietnámból is tud munkaerőt szerződtetni.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán szerint mindez legfeljebb néhány munkaerőkölcsönző vállalkozásnak hoz jó pénzt a konyhára, de a magyar gazdaság problémáit, a munkaerőhiányt nem oldja meg. 

Hazánk a távol-keleti vendégmunkások számára sem jelent valódi célországot. Bár a feldolgozóiparban szükség lenne legalább százezer emberre, de a munkaerőhiány jó részét a hatalmas fluktuáció okozza: az újonnan felvett dolgozók nagy része már az első három hónapban tovább áll.

Ennek az az oka, hogy nem érzik jól magukat a munkahelyükön, nincs jövőképük, nem versenyképes a fizetésük, a hiányzó kollégák miatt nagyobb a terhelés is. Egy frissen felvett dolgozótól már két óra elteltével azt a tempót várják el a főnökei, mint a régiektől. Amíg ezekkel a problémákkal nem néznek szembe a munkaadók, hiába hoznak külföldről új embereket, a fluktuáció nem fog csökkenni.

Pláne, ha előtte már azzal fenyegetik a magyar dolgozókat, hogy „ha problémázol, jön helyetted az ázsiai, aki nem szól vissza”

– mondta László Zoltán, aki szerint ilyen felvezetés után a vendégmunkások befogadása és beilleszkedése sem lesz problémamentes.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Zakor Sándor, a Prohumán Kft. ügyvezető igazgatója – Fotó: MTI / Illyés Tibor

#Gazdaság#vendégmunkás#munkaerőhiány#szakszervezet

Címlapról ajánljuk