Belföld

Még életbe sem lépett, máris visszavonta a kormány a vendégmunkásokról szóló törvényét

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 17:48

Tavasszal elfogadták, novemberben lépett volna életbe, de most visszavonták.

A saját, vendégmunkásokra vonatkozó törvényét vonta vissza a kormány, írja a Világgazdaság a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tájékoztatása alapján. A rendelkezés november elején lépett volna életbe, azt még tavasszal iktatta törvénybe a kormánypárti többség.

A törvényt azért vonták vissza, hogy még ahhoz képest is tovább szigorítsák a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat. Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy az ő törvényük a legszigorúbb Európában, de ezek szerint ez sem volt túl szigorú.

Az új szabályozás szerint a vendégmunkások fél évtől két évig terjedő időtartamra érkezhettek volna az országba, amit még egy évvel lehetett volna meghosszabbítani. A törvény viszont tiltotta volna a letelepedést és a vendégmunkások családegyesítését is.

A KSH szerint ma körülbelül százezer betöltetlen pozíció van az országban, de Orbán Viktor szerint néhány éven belül félmillió új munkavállalóra lesz szükség.

Nyitókép: Romániából érkezett mezőgazdasági idénymunkások törik a dohányt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértó határában 2015. október 6-án. Fotó: MTI / Balázs Attila

#Belföld#vendégmunkás#törvény#visszavonás#orbán viktor#munkaerőhiány

Címlapról ajánljuk