Gazdaság

Tiborcz István nővérének tavaly alapított cége 187,5 milliós támogatást kapott

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. május 19. 6:39

A nadapi vállalkozás székhelye egy medencés, inkább villának kinéző ingatlanban van. Tiborcz Eszter mellé tavaly beszállt édesanyja, dr. Tiborcz Sándorné is. Erről Tiborcz Eszter korábban azt írta, édesanyja kisebbségi tulajdonszerzése a cégben „annak családi jellegét erősíti.” A Rekettyés Agro Kft. alig volt egyéves, amikor majdnem 34 millió forintot nyertek. 

Az év első három hónapjában összesen 187,5 millió forint támogatást ítéltek Tiborcz Eszter Zsuzsanna és édesanyja, dr. Tiborcz Sándorné közös cégének, a Rekettyés-Agro Kft.-nek az uniós alapokból finanszírozott Vidékfejlesztési Program keretében, derült ki a pályázati eredményeket összesítő honlapról. 

A cég igencsak fiatal: Tiborcz István nővére 2021 januárjában alapította a Velencei-tó közelében fekvő Nadapon. Még ugyanabban a hónapban kisebbségi tulajdonosként jelent meg a mezőgazdasági vállalkozásban Dr. Tiborcz Sándor Istvánné, a miniszterelnök vejeként is ismert Tiborcz István és Tiborcz Eszter Zsuzsanna édesanyja. A cég székhelye a nyilvános adatok szerint most is itt, ebben az úszómedencés (esetleg víztározós), villának kinéző épületben van:

Fotó: Google Earth

A Rekettyés Agro Kft. alig volt egyéves, amikor befutottak az első kedvező, közpénzes hírek:

  • 2022. január 18-án 33,9 millió forintot agrár-környezetgazdálkodási kifizetés jogcímen,
  • 2022. március 4-én 5,1 millió forintot „Szántóföldi termelés digitális fejlesztése” tárgyban,
  • 2022. március 25-én 148,5 millió forintot „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása”  tárgyban ítéltek meg a vállalkozásnak. 
Forrás: palyazat.gov.hu

A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján közzétett, a mezőgazdasági kifizetéseket bemutató összegzése szerint idén a Rekettyés-Agro Kft.-nek 11,3 millió forint támogatást fizettek ki, ebből 9,1 millió forintot uniós, 2,2 millió forintot nemzeti forrásból. 

Tiborcz Eszter – tehát ő és nem a cége – az idei évet már egy megítélt  támogatással indította: januárban 101,9 millió forint agrártámogatást kapott a Vidékfejlesztési Program keretében. Kérdésünkre akkor azt írta: 2021.11.22-én nyújtotta be pályázatát a VP4-11.1.1.-11.2.1.-21  Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása című pályázati felhívásra. 

Tiborcz Eszter korábban a 24.hu-nak azt írta: több mint két évtizede dolgozik főállású mezőgazdasági vállalkozóként, édesanyja kisebbségi tulajdonszerzése a cégben „annak családi jellegét erősíti.” A vállalkozásnak nincsen honlapja, az interneten tevékenységéről nem lehet érdemben tájékozódni. 

Tiborcz Eszter 2012-ben, az állami földbérleti pályázaton 157 hektár bicskei föld bérleti jogát szerezte meg. 2015-ben, az állami földárveréseken a szintén Fejér megyei Mányon vett meg 167 millió forintért 166,181 hektár földet. Az Átlátszó írta meg, hogy a bevásárláshoz az ekkor részben állami kézben lévő Gránit Bank nyújtott segítséget: Tiborcz Eszter 167 millió forint hitelt kapott földvásárlásra. Tavaly decemberben jelentették be, hogy Tiborcz István érdekeltsége megveszi a Gránit többségi tulajdonrészét.

Tiborcz István sem panaszkodhat, ha uniós támogatásokról van szó: a miniszterelnök veje idén márciusban 114 millió forintos támogatást kapott ökológiai gazdálkodásra való áttérésre, valamint biogazdaság fenntartására. Hét éve 170 millió forintot ítéltek meg neki ugyanerre a célra, így a hozzá köthető ökológiai gazdaság már 284 millió forintnyi hozzájárulást kapott a Vidékfejlesztési Programból. 2021 végén édesapja, dr. Tiborcz Sándor 687,9 millió forintot nyert erdősítésre.

Kérdéseinket elküldtük a cégnek, cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Nyitókép: Google Earth

#Gazdaság#tiborcz eszter#tiborcz istván#vidékfejlesztési program#ma

Címlapról ajánljuk