Fókusz

„Miért hagytad magad, miért nem álltál ki magadért?” – sokszor a saját szüleik sem védik meg a bántalmazott gyerekeket

Fodor BiankaFodor BiankaBialkó AnnaBialkó Anna

2023. április 19. 20:20

Egyre több iskolai bántalmazás került napvilágra, és egyre több esetről készül videó. Legutóbb kettő is készült, Miskolcon. Pedig a gyerekek számára még súlyosabb megaláztatást jelent, ha a zaklatásról készült felvételeket a társaik egymásnak küldözgetik. Az ilyenek készítése és közzététele viszont bűncselekmény, ahogyan maga a bántalmazás is. A szakértő a Fókusznak arról beszélt, sokszor a szülők sem veszik észre a jeleket, és a bántalmazott gyereküket hibáztatják azért, hogy a többiek piszkálják őket.

Ha most azonnal nem térdelsz le, agyonverlek!
 

Miskolci tinik készítettek videót arról, ahogy brutálisan megalázzák társukat. A pofon nem volt elég, térdre kellett ereszkednie egy lánynak a társai előtt, akik fenyegetően állták körbe.


A fenti felvételen tettlegességig fajult egy lány bántalmazása. Mindkét videó Miskolcon készült, vélhetően középiskolások alázták egymást nyilvánosan, nem csak szóban, hanem fizikálisan is. 

A csúfolódás, bántalmazás, sértegetés, zaklatás nem vicc. Életre szóló sebeket okozhat és ezzel nem csak azoknak a szülőknek kell foglalkozni, akiknek a gyerekei elszenvedik a sértegetéseket, hanem a pedagógusoknak és a bántalmazó gyerekek szüleinek is.

A csúfolódást a hírességek sem úszták meg gyerekkorukban. Kovács Dórit rendszeresen megverték óvodástársai, Megyeri Csillát pedig a fogai miatt csúfolták.

Nagyon jól nevelt és aranyos kislány voltam és általában ezért vertek meg.

Kovács Dóri azt mesélte, hogy az óvodában azért bántották a többiek, mert ő segített az óvónéninek elpakolni. 

Legtöbbször azok kerülnek a támadások kereszttüzébe, akik a többiek szemében gyengébbnek tűnnek, esetleg külső jegyeikkel, viselkedésükkel lógnak ki a sorból. Sajnos volt már példa arra is, hogy a bántalmazás tragédiába torkollott.

Homárfejűnek hívták, meg, hát, hogy hülye, egyszer azt is mondták, ha szól az osztályfőnöknek, beletaposnak a szájába.


Gábor története másfél éve az egész országot megrázta. A 16 éves, csendes és visszahúzódó fiú eldobta magától az életét. Családja szerint az iskolai zaklatásokból nem látott más kiutat.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Olyan tragikus eset is előfordult, mikor egy diák nem saját maga, hanem társa ellen fordult. Egy 18 éves fiú, 2022 októberében egy késsel nyakon szúrta iskolatársát. Diáktársai sejthették, hogy súlyos gondjai lehetnek, furcsán viselkedett, különc volt – emiatt ódzkodtak tőle és sokat piszkálták. 

A szülők is tehetnek arról, ha valakit bántanak

Az, hogy a gyerekek mennyire kegyetlenek tudnak lenni a másikkal, senkinek sem újdonság. A szakértő szerint teljesen természetes jelenség, hogy a kamaszok vetélkednek egymással, és az erejüket fitogtatják, de ez könnyen bántalmazásba fordulhat.

A miskolci bántalmazásról készült videót nézve Bojti Andrea, klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus azt mondta

Csoportban megoszlik a felelősség, ha az a lány, aki megpofozta, egyedül állt volna vele négyszemközt, akkor valószínűleg nem pofozza meg. Az, hogy a többiek ott vannak, asszisztálnak hozzá abban a pszichés állapotban egy pszichés megerősítés.
 

A csúfolódás, bántalmazás, sértegetés, zaklatás rendkívül veszélyes a gyerekek lelkére. Életre szóló sebeket okozhat, és ezzel nem csak azoknak a szülőknek kell foglalkozni, akiknek a gyerekei elszenvedik a sértegetéseket, hanem a pedagógusoknak és a bántalmazó gyerekek szüleinek is. 

Nagyon sokszor rosszul reagálják le a szülők ezeket a jelzéseket, és a gyereket kezdik el hibáztatni, hogy miért hagytad magad, miért nem álltál ki magadért, miért nem csináltad ezt vagy azt, vagy egyenesen azt mondják, hogy megérdemelted. Vagy úgy reagálnak rá, hogy elbagatellizálják.

– mondta a szakértő. Még súlyosabb megaláztatást jelent a gyerekek számára, ha a zaklatásról még videó is készül, és társaik azt egymásnak küldözgetik. 

A felvételek készítése és közzététele bűncselekmény, ahogyan maga a bántalmazás is.

#Fókusz#Videó#iskolai bántalmazás#Belföld#zaklatás#megalázás

Címlapról ajánljuk