Fókusz

Soha nem látott ünnepségsorozattal készülnek Nagy-Britanniában II. Erzsébet platinajubileumára

Gosztonyi ZsoltGosztonyi Zsolt

2022. május 31. 19:15

Hetven évvel ezelőtt, huszonhat éves ifjú hölgyként éppen fára mászott valahol Kenyában, amikor megtudta, hogy meghalt az édesapja és ő lett a királynő. II. Erzsébet azóta a változó politikai közegben az állandóságot szimbolizálja. Trónra lépésének platina évfordulójára soha nem látott módon készülnek Nagy-Britanniában.

Még két nap a hivatalos ünnepségek kezdetéig, de már most nagy a tömeg a Buckingham palotához vezető úton. Az angolul Mall-nak nevezett szakaszon mindenhol az Egyesült Királyság óriászászlói lengedeznek, a királyi gárda tagjai is a felvonulást gyakorolják. A turisták pedig fényképezkednek a pazar látványt nyújtó környezetben. 

II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulóját, azaz a platinajubileumot ünnepli az egész ország négy napon keresztül.

A palotához közeli utakat kordonokkal zárják le, a legtöbb embert ide vasárnapra várják. Akkor több mint tízezren vonulnak majd fel ezen az úton: köztük lesznek iskolások, katonai zenekarok, táncosok, akrobaták, veterán autósok és Ed Sheeran is. Az világsztár popénekes fellépése zárja majd a hivatalos ünnepségeket a Buckingham palota előtt felállított színpadon és tízezrek éneklik majd vele együtt a God Save The Queen azaz az Isten óvja a királynőt című dalt.

A tribünt már építik és lassan a Fák fája nevű installáció is a helyére kerül, amely a királynő kezdeményezését jelképezi: ennek értelmében az uralkodó arra buzdítja a briteket, hogy ültessenek fákat a jubileum alkalmából.

A legtöbben azt remélik, hogy a 96 éves királynő megjelenik a Buckingham palota erkélyén a királyi család többi tagjával. Ezt azonban hivatalosan még nem jelentették be, hiszen köztudott, hogy II. Erzsébet mostanában nehezen közlekedik. Arra, hogy kilép az erkélyre, csütörtökön van a legnagyobb esély, hiszen a platinajubileumi ünnepségsorozat aznap veszi kezdetét: ekkor a királyi gárda – vagyis több mint 1400 katona, 400 zenész és 200 lovas – hivatalos tiszteletadással üdvözli a 70 éve uralkodó királynőt.

#Fókusz#Külföld#ii. erzsébet#királynő#platinajubileum#ünneplés#rtl

Címlapról ajánljuk