Életmód

Nagyot drágulhat a sör, néhány terméknél pedig leállhat a termelés

rtl.hurtl.hu

2022. június 14. 10:16

Globális ellátási problémák vannak, ezt pedig hamarosan a fogyasztók is megérzik majd. 

Áruhiányhoz és dráguláshoz vezethet az európai sörfőzdék esetében az, hogy egyre nagyobb az alapanyaghiány a csomagolóanyagoknál – írja az Euronews. Az üveg és az alumíniumdoboz előállításához szükséges energia ára ugyanis nagyot nőtt, de az ukrajnai háború, és az abból fakadó szállítási nehézségek sem kedveznek a gyártásnak. 

A Huyghe főzdében például kezdenek kifogyni a palackokból, mert azok nagy része Oroszországból érkezik. A 0,33 dl-es palackokkal más főzdék is dolgoznak, és náluk is gondot okoz a hiány.

Néhány gyártó alumíniumdobozokkal helyettesítené az üvegeket, ám ezen a területen is globális ellátási problémák vannak.

Néhány sörfőzdét a többieknél jobban érint majd a válság. Ez lényegében azon múlik, milyen csomagolóanyagot használnak és hogy honnan érkeznek a szállítmányaik. Azon is sok múlik, melyik országban dolgoznak és hogy van-e visszaváltható üveg a kínálatukban. Vagyis minden cég esete más és más. Szerintem hamarosan nagy emelkedés jön a fogyasztói árakban. Néhány terméknél pedig leállhat a termelés

– mondta Simon Spillane, az európai sörfőzdék egyesületének szóvivője.

A szektor európai szinten kétmillió embernek ad munkát, beleértve a gabonaipart és az üveggyárakat is – teszi hozzá az Euronews.

Mint nemrég írtuk, a német söripar is hasonló nehézségekkel néz szembe, idén pedig már négyszámjegyű összeget fognak kérni a Sziget Fesztiválon egy korsóért.

Nyitókép: Stockphoto

#Életmód#sör#drágulás#üveg#alumínium#palack#válság

Címlapról ajánljuk