Gazdaság

Táblán kérték a vásárlókat egy magyar boltban, hogy ne az eladókkal veszekedjenek a sör ára miatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 8:40

A kép eljutott a Magyar Sörgyártók Szövetségéhez is.

Bődületes sördrágulás vonult végig Magyarországon az év első hónapjában, a tavalyi év utolsó hónapjához képest, írta meg a Pénzcentrum.

A KSH változtatott a statisztikai eljáráson, azonban a lap szerint a boltokban egyértelmű volt a helyzet, az interneten olyan kép is megjelent, amelyen egy bolt egy nyomtatott papíron arról tájékoztatja vásárlóit, hogy a magyar sörgyárak 70-100 forinttal emelték a termékek árát 2023 januárjától, és az emiatt kialakult új árak miatt ne az eladókkal perlekedjenek.

A kép eljutott a Magyar Sörgyártók Szövetségéhez is ők a lapot arról tájékoztatták, viszont azzal nem találkoztak, hogy máshol is láttak volna hasonló kiírást. 

A KSH új eljárása miatt a legtöbb, korábban megfigyelt sörcsoport átlagárait nem lehet nyers formában összehasonlítani. A kizárólag árváltozást mérő árindex, ami kiszűri a módosításokból származó hatásokat, megvan, ezzel pedig már időben összehasonlíthatóvá tehető a sörök árainak átlagos alakulását Magyarországon:

az árindex változások 8-13 százalékos növekedést mutatnak egyetlen hónap alatt. 

Ez alól csak a vendéglátóhelyeken árult dobozos vagy csapolt sörök képeznek kivételt, azok árindexe ugyanis csupán 2 százalékponttal emelkedett 2022 decembere és 2023 januárja között. Az adatokból tehát látszik, hogy a boltokban kapható sörök ténylegesen egyik napról a másikra brutálisan megdrágultak, teszi hozzá a lap.

A drágulásról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Gazdaság#sör#drágulás#áremelkedés

Címlapról ajánljuk