Életmód

Friss kutatás: a 40 alatti férfiak napi ideális söradagja egy féldecis poharat sem tölt meg

rtl.hurtl.hu

2022. július 15. 11:38

40 felett viszont egészen más a helyzet.

Már jóval kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása is veszélyes lehet a 40 éven aluliak egészségére, mint azt korábban gondolták, írja a Sky News.

Egy új tanulmány szerint  38 milliliternyi sör a biztonságos adag a 40 éven aluliak számára, ami egy klasszikus féldecis pohárban sem tűnik soknak. A kutatók szerint szigorúbb iránymutatást sürgetnek, hogy a fiatal felnőttek megfelelő tájékoztatást kapjanak az alkoholfogyasztás egészségügyi veszélyeiről. A szakemberek szerint személyre szabott alkoholfogyasztási iránymutatást kellene adni, amely az adott személy életkorától és attól függene, hogy hol él a világban.

A nők a tanulmány szerint valamivel többet ihatnak, a 39 évesek vagy annál fiatalabbak két evőkanálnyi bort vagy 100 milliliter sört ihatnak anélkül, hogy az veszélyt jelentene az egészségükre.

A 40 fölöttiek számára viszont kifejezetten jótékonyan hat az alkohol, napi 1-2 ital már csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke előfordulásának az esélyeit. Bármilyen mértékű alkoholfogyasztás nagyobb valószínűséggel vezet károsodásokhoz, míg a kis mennyiségű alkohol idősebb korban csökkentheti egyes betegségek, például az iszkémiás szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát, fogalmaz a cikk.

Nyitókép: Getty Images

 

#Életmód#sör#alkohol#férfiak#kutatás

Címlapról ajánljuk