KERESÉS search-close

forradalom

74 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "forradalom"

Ember a digitalizációs cunamiban

Életünket, szokásainkat és szellemünket is ostromolja az internet, a közösségi média és az okostelefon is. Egyes kutatókat egyre inkább foglalkoztat a kérdés, mit tesz velünk ez a továbbra is gyorsulva fejlődő digitális technológia. Szerves fejlődés? Új kor? Mi történik az evolúcióval? Kiderítjük.

Vajon vidéken hogyan élték meg 1956-ot?

Nem az iskolapadban, hanem korhű körülmények között lehet igazán megérteni, mi történt a forradalom idején – ezt mondta Híradónknak egy miskolci diák pontosan két évvel ezelőtt. A városban néhány perces jelenetekkel idézték meg a tanulók az 1956-os eseményeket. A Szentendrei Skanzen pedig puskadörrenéstől volt hangos, ott azt mutatták meg a látogatóknak, hogyan élték meg vidéken a forradalmat.

A párok újraértelmezték március 15-ét a történelem vizsgán

Mi történt 1848. március 15-én? Mit tartalmazott a 12 pont? Mi az a cenzúra? Kit szabadítottak ki a budai Vár börtönéből? Többek között erről is elmélkedtek a Nyerő Páros szereplői.

2700 fiatal halt meg a harcokban

Titkos statisztikai jelentés készült 60 évvel ezelőtt az 1956-os forradalom áldozatairól. Ezt a Központi Statisztikai Hivatal hozta nyilvánosságra. Az 1957-ben készült összesítésből az derül ki, hogy 2700-an haltak meg a forradalom alatti harcokban, az áldozatok több mint fele még 30 éves sem volt. A jelentése mindössze 100 példányban készült, és csak kevesen férhettek hozzá. A titkosítást a rendszerváltás után oldották fel.

Fókusz Plusz 2017-10-21


szerző:
2017.10.21. 18:50
Március 15-i ki mit tud: még mindig meglepődünk a válaszokon

Önök tudják, hogy egészen pontosan mire emlékszünk, mi előtt tisztelgünk, mit ünneplünk március tizenötödikén. Miért tűzzük ki a kokárdát, és miért nem kell oviba, suliba meg munkába menni ilyenkor?  Szinte már hagyomány hogy nemzeti ünnepünkről megkérdezzük azokat, akik találomra szembe jönnek velünk az utcán, és még mindig meg tudunk lepődni a válaszokon.

Egy diktátor három napja

A titokzatos három nap 1956-ban, amikor a forradalmat támogató Kádár János, a kommunista párt vezetője eltűnt Budapestről. A szovjet fővárosból egy megtört ember tért vissza, aki meggyőződésből vagy félelemből végrehajtotta elvtársai akaratát. A három moszkvai nap története a XXI. században.

FÓKUSZ ARCHÍV: A forradalom arca

60 éve az egész világot bejárta az a fekete-fehér fotó, amin egy leragasztott arcú lány és mellette egy fegyvert tartó férfi áll a Múzeum körúton. Az archív képből az ’56-os állami plakátkampány részeként kiemelték fiatal lányt, és színezve új háttér elé helyezték. Az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os intézete szerint az egész kampány hitele kérdőjelezhető meg az eredeti dokumentumok megváltoztatása miatt . Az eredeti képet korábban egy kutatócsoport vizsgálta, akik kiderítették, kik szerepelnek rajta. Eredményeikről a Fókusz Plusz 2006-ban számolt be. A két kutató egyébként annak idején a Népszabadság és a Fókusz segítségét is kérte, hogy megtalálják a képen szereplő alakokat, köztük a lányt is. Abban reménykedve, hátha egy olvasó, illetve egy néző felismeri őket.

Újabb ’56-os plakáttal van gond

Az ’56-os intézet szerint a forradalmat bemutató állami plakátkampány az emlékezetpolitika csődje. Ez a történészekből álló intézet bocsátotta az eredeti fotók egy részét az 1956-os Emlékbizottság rendelkezésére. Szerintük a szervezők például eltúlozták a fegyvereket és a tankokat, amelyeket az eredeti fényképekből kivágott arcok körül szerepeltettek. A kormánypártok azonban elégedettek, azt mondják, lelkiismeretesen és precízen járt el a bizottság.

 

Ki szerepel a képeken?


szerző:
2016.10.31. 18:35
Ki szerepel a képeken?

Visszaélt rég elhunyt unokatestvérének képmásával az 56-os Állami Emlékbizottság - ezt állítja Híradónk egyik nézője. Szerinte hozzátartozójának portréját festették a budapesti házfalakra 56' évfordulója alkalmából, nem pedig Dózsa László színművész-forradalmárét, akinek a nevét az óriásplakátokra írták. A Life magazin archívuma szerint is az unokatestvéréről készült a felvétel. Dózsa László viszont azt mondja, még a sapka is megvan, amiben az amerikai fotóriporter lencsevégre kapta.

Petőfi Sándor, mint jogkövető forradalmár?

Czeglédi Zoltán elárulta, hogyan kellett volna viselkednie a szabadságharc hősének a kormány mai elképzelései szerint.

Felfüggeszthetik Havas Szófiát

Bekérette a Külügyminisztérium az orosz nagykövetet, az ottani állami tévé 1956-os műsora miatt. A riportban a forradalmat pogromnak, vagyis zavargásnak nevezték, és szerintük nyugati titkosszolgálatok is közreműködtek benne. A külügyminisztérium szerint ez megalázó. Az orosz állami tévének egy szocialista politikus, Havas Szófia is nyilatkozott. Szerinte a forradalmárok kommunistákra és zsidókra vadásztak. Az MSZP rendkívüli elnökségi ülésen dönt a politikus a párttagságának felfüggesztéséről.

Hatvan éve dördült el a sortűz

Hatvan éve ezen a napon történt az 56-os forradalom egyik legvéresebb eseménye: a Parlament előtti sortűz. Magyar államvédelmisek és szovjet katonák körülbelül 80 embert öltek meg és több százat megsebesítettek, amikor több helyről is lőni kezdték a fegyvertelen tömeget. Híradónknak interjút adott egy mentős, aki ott volt hatvan évvel ezelőtt a téren.

Fókusz 2016-10-21


szerző:
2016.10.21. 17:25
1956: Átélték azt, ami ma érettségi tétel

Az eltiport forradalom emlékei: utcák, ahol járunk, hősök, akik nagyapáink lehetnének. Egy felkelő és egy a felkelés idején dolgozó orvos. Egyikük tényleg harcolt, a másik pedig tényleg azokon segített, akik harcoltak és megsebesültek az ’56-os csatákban. Mindketten átélték azt, ami ma érettségi tétel.

60 év kellett ahhoz, hogy kiderüljön a titok

Egy titokzatos fotó 1956-ból, még 60 évvel később is tud újat mondani. Az '56-os forradalom romjain festegető magyar férfi képe most összehozta a gyerekeit és a fotót készítő svéd alkotót. Vajon kinek, mit üzent a borzalmakról festő apa alakja ennyi év után?

Ha Petőfi élne, rapper lenne!

Fluor Tomi azt mondja ő egészen biztos abban, hogyha Petőfi ma köztünk élne rapper lenne. Marsalkó Dávid pedig büszke arra, hogy nevük egymás mellett szerepelhet.

Történet azokról, akik nem féltek elindulni '56-ban

Nem csak a forradalmárok menekültek el 1956 novemberében Magyarországról. Hogyan jutottak át a határon? Miért lázongtak az élelem és a gyógyszerek ellen a magyarok Ausztriában? Miért vettek ujjlenyomatot tőlük a menekülttáborban? Válaszok a XXI. században.

Az ország vezetői külföldön voltak az ünnepen

Áder János, Orbán Viktor és Semjén Zsolt is külföldön volt az október 23-i forradalom évfordulóján, így egyikük sem mondott ünnepi beszédet Magyarországon. A köztársasági elnök beiktatása óta egyszer sem tartott beszédet Budapesten, nyilvános rendezvényen az '56-os évfordulón.

Katonák, képviselők, Kövér - ilyen volt a zászlófelvonás a Kossuth téren képekben

Katonai tiszteletadás mellet felvonták az ország zászlaját az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójának emlékére, Budapesten a Kossuth Lajos téren.

Sok hasonlóság van 1956 és 2015 között

Több politikus is erre a következtetésre jutott a nemzeti ünnep alkalmából tartott megemlékezéseken. A Fidesz frakcióvezetője szerint a menekültkérdésben a magyarok ugyanúgy a szívükre hallgattak, mint ’56-ban, nem törődve a nyugati országok véleményével.

A rádiónál dördültek el az első lövések

59 évvel már Budapesten, a Magyar Rádió épülete előtt gyülekeztek az emberek, hogy beolvastassák követeléseiket. A többi között szabad választásokat, a szovjet csapatok kivonását, a Rákosi diktatúra vezetőinek felelősségre vonását követelték. A rádió vezetése követelésüket nem teljesítette. Este kilenc óra körül eldördültek az első lövések, kitört a forradalom.

59 éve tört ki a forradalom


szerző:
2015.10.22. 19:00
59 éve tört ki a forradalom

Megkezdődtek a megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharcra. Kora este fáklyás felvonulás indult a Budapesti Műszaki Egyetemtől a Bemtérre. 59 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött az egyetemisták tüntetése, amely végül kirobbantotta a forradalmat.

 

A világ legjobb sajtófotói

Egy háború, egy forradalom, vagy egy történelmi jelentőségű szenzáció igazi arcát a riporter tudja visszaadni, aki egészen közel merészkedik az eseményekhez, és azokhoz az emberekhez, akik a félelmet, gyászt, vagy boldogságot éppen átélik. Bemutatjuk a világ legjobb fotóit, és az adott pillanat megdöbbentő történetét, amelyben azok megszülettek.

Akár már macskát is idomíthatunk applikáció segítségével

Macskát idomíthatunk, de lézerkardozhatunk, és gyertyát is gyújthatunk vele. Szerintem 1973-ban, amikor az első mobiltelefon- hívást indították, még a legelvetemültebb képregény- rajzolók sem gondolták, hogy mire lesz jó egy gyerek tenyerében is elférő telefon. Ebben a szédületes applikáció- forradalomban 10 év múlva valószínű a mai önmagunkon is nevetni fogunk már. Dörmer Csaba riportja.

A mobil alkalmazások forradalma

Macskát idomíthatunk, de lézerkardozhatunk, és gyertyát is gyújthatunk vele. Szerintem 1973-ban, amikor az első mobiltelefon- hívást indították, még a legelvetemültebb képregény- rajzolók sem gondolták, hogy mire lesz jó egy gyerek tenyerében is elférő telefon. Ebben a szédületes applikáció- forradalomban 10 év múlva valószínű a mai önmagunkon is nevetni fogunk már. Dörmer Csaba riportja.

Most akkor hogy volt ez a március 15-e?

Petőfi Sándor volt a kor igazi sztárja. Aki a forradalmi események hatására lett fél év alatt egy kevéssé ismert poétából a nemzet költője. Eléggé csapodár férfi hírében állt, egyszer még két menyasszonya is volt. A forradalom alatt pedig nem is minden úgy történt körülötte, ahogyan azt a tankönyveinkben olvashatjuk. Jász Zoltán riportja.

„Lábbal tiporta a forradalom emlékét”

Vlagyimir Putyin meggyalázta, a magyar kormány pedig lábbal tiporta a forradalom emlékét az Ötvenhatos Emlékbizottság elnöke szerint. Mécs Imre felháborodott hangú nyílt levelet írt társai nevében, miután az orosz elnök kedden az ellenforradalmat és az államszocializmust dicsőítő emlékművek között koszorúzott. Putyin ezzel a gesztussal az ellenzéki pártok többsége szerint megalázta Magyarországot. A Fidesznél azt mondják, az orosz elnöknek joga volt a koszorúzáshoz.

Összekeverték a hivatalban, hogy mit is ünneplünk

Az 1848. október 23-i szabadságharcra emlékező meghívót kaptak a Borsod megyei Sajókápolna lakói. Az újonnan megválasztott polgármester írta alá az ünnepségre szóló meghívót, amit mindenki megkapott.

58 éve tört ki a forradalom


szerző:
2014.10.23. 18:30
58 éve tört ki a forradalom

Országszerte koszorúzásokat, megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom évfordulóján. Budapesten háromnapos programsorozatot szerveztek, kiállításokkal, koncertekkel, és három napon át ingyen látogatható a Parlament és a Terror Háza Múzeum.

XXI. század 13-12-10


szerző:
2013.12.11. 00:30
XXI. század 13-12-10

XXI. század: A kerámia, amely nem avul, hanem egyre értékesebb lesz. A múlt közösségi oldala: falra vetett üzenetek.

Kell-e félni a kairói eseményektől?

Két hete tátott szájjal figyeli a világ a kairói eseményeket. Tömeg az utcákon, erőszak, sortűz, halálos áldozatok. És benne magyarok, akik ezekben a pillanatokban is próbálnak kitartani.

Poszt apokaliptikus sorozat indul az RTL-en

A Revolution 15 évvel egy világméretű áramszünet után játszódik, ami megbénította az elektromos berendezéseket. Új köztársaságok alakulnak, bandák háborúznak, családok próbálnak újra egyesülni, ahogy az amerikai államok is, eközben mindenki kutatja, hogyan tér majd vissza az áram.

Változások a nemzeti ünnepen


szerző:
2013.03.15. 12:51
Változások a nemzeti ünnepen

A rendkívüli időjárási viszonyok miatt számos, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából meghirdetett szabadtéri rendezvény elmarad.

Fókusz Plusz 12-10-20


szerző:
2012.10.20. 19:30
Fókusz Plusz 12-10-20

Fókusz Plusz: Hogy élték meg a sztárok gyerekfejjel a forradalmat? 1956, ahogy eddig még sosem hallottuk! Milyen titkokat rejtenek a rommá lőtt házak, és lakóik tudják-e, mi történt a falaik között? 1956 – ahogy itthon és ahogyan külföldön látták.

Hogy élték meg a sztárok gyerekfejjel a forradalmat?

Korda Györgyöt pincében bújtatták el 56-ban, Fenyő Miklós a körúton keveredett a forgatagba, Andy Vajna gránátokat gyűjtött. Milyen titkokat rejtenek a rommá lőtt házak, és lakóik tudják-e, mi történt a falaik között?

1956 – ahogy itthon és ahogyan külföldön látták

Miközben voltak, akik végigforgatták a harcmezőket és évtizedeken át rejtegették kamerájukat, a külföldi újságírók képkockái bejárták az egész világsajtót. Néhány nap, amely mindent megváltoztatott...

Miért lázadtak a Hungária jampecei?

Színekről, illatokról, lendületről és az amerikai álomról szóltak a Hungária dalai. A jampeceket nem a szüleik és az egész világ elleni lázadás heve fűtötte, hanem a vágy, a siker, a pezsgés, egy kicsivel szabadabb élet után.

Nem forradalmárok, hanem orvosok

Rezidensek, akik már nem viselik el, hogy mennyire keveset keresnek, és abban bíznak, hogy a kormány teljesíti a követeléseiket. Vajon orvos nélkül maradnak a magyar kórházak?

Villanygitárral és hosszú lobonccal csináltak forradalmat

A 60-as években nem illett kitűnni a tömegből, a 60-as években be kellett olvadni a tömegbe. Pár fiatal mégis úgy döntött, itt az ideje, hogy megmutassák egyéniségüket.

A forradalomra emlékezett az ország

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján csak a köztársasági elnök volt ott a zászlófelvonáson.

Október 23: Elkezdődtek a megemlékezések

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55-ik évfordulója alkalmából országszerte több helyen tartottak koszorúzásokat szombaton.

Újra meglebbent a francia forradalom zászlaja

A francia forradalom jelenleg legrégebbinek tartott zászlajára találtak rá Quintigny falu polgármesteri hivatalának padlásán.

Börtönbe küldik Tunézia elűzött elnökét

35 éves börtönbüntetésre és 13 milliárd forintnak megfelelő pénzbírságra ítélte a a volt elnököt és feleségét.

Véget vetne a határtalanságnak Párizs és Róma?

A schengeni egyezmény reformja engedélyezné a belső határok ideiglenes visszaállítását, ha nagyszámú bevándorló érkezik.

Mindenki kedvencéből az ország ellensége

Az ünnepelt sztár, Mészáros Ági karrierje egy csapásra tönkre ment, mikor 1956-ban a szovjetek távozását követelte.

Forradalmi lobogó a líbiai nagykövetségen

A lázadók félholdas zászlaja leng a budapesti nagykövetség épületén.

Repülnek az elnyomók a díszpolgárok sorából

Elvenné a díszpolgári címet többek között a 48-as forradalom leverőitől Tarlós István. Haynau, Jellasics és Windisch-Graetz mellett Sztálin is repülne.

Egyiptom: menetelés a szabadság felé

A világ vezetői üdvözölték Hoszni Mubarak pénteki lemondásának hírét, kiemelve, hogy a nép történelmi győzelme megnyitja az utat a demokrácia felé.

Amatőr forradalmi felvételek 1956-ból

Pár bátor egyetemista megörökítette a forradalom napjait. Néhányan még most is élnek, ők mesélték el személyes emlékeiket a XXI. századnak és mutatták meg képeiket.

Tisztelgés az ’56-os áldozatok emléke előtt

Zászlófelvonással, majd a lobogó félárbocra engedésével emlékeztek csütörtök délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira a Parlament előtt.

Az európaiakért is harcoltak 56 magyar hősei

A magyar nép 1956-ban a szabadságot választotta - mondta az Európai Parlament elnöke szombaton.

Orbán: Áprilisban ért véget az 56-osok harca

Mindent meg kell változtatni, így az alkotmányt, a törvényeket, a közéletet és a médiát is.

A forradalomra emlékeztünk


szerző:
2010.10.23. 18:12
A forradalomra emlékeztünk

A Kossuth téren családi programokkal, könnyűzenei koncertekkel, filmvetítéssel várták az érdeklődőket.

Ezrek özönlöttek a Parlamentbe


szerző:
2010.10.23. 15:51
Ezrek özönlöttek a Parlamentbe

Körülbelül 4 ezer ember látogatta meg szombaton kora délutánig az Országház ünnepi nyílt napját.

Budapesten az Európai Parlament elnöke

Jerzy Buzek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései alkalmából látogatott Budapestre.

Tarlós: Az erkölcs forradalma volt ’56

1956 öröksége és a jelen feladatainak sokasága szervesen összenő a főpolgármester szerint.

Felülemelkedtek magukon az 56-osok

1956 a méltóság diadala volt, a magunkra találás, a közösség megélésének pillanata.

Mesterházy: Hétköznapi emberek váltak hőssé

Ötvennégy évvel ezelőtt egy egész nemzet kiáltotta: elég volt a zsarnokságból.

Fellobbant a forradalom lángja


szerző:
2010.10.22. 20:19
Fellobbant a forradalom lángja

A Budapesti Műszaki Egyetemnél több egykori politikus emlékezett az 56-os forradalom áldozataira.

Nagy Imre halálának évfordulója

Az '56-os októberi forradalom örök igazodási pont Magyarország számára - mondta Orbán Viktor Nagy Imre halálának évfordulóján.

Orbán: Április 11-e a mi forradalmunk

A Fidesz elnöke szerint az április 11-ei országgyűlési választás a XXI. századi magyarság forradalma lesz.

20 éve tört ki a romániai forradalom

A 20 évvel ezelőtti romániai forradalom kitörésére emlékeznek Romániában.

Húsz éve tört ki a bársonyos forradalom

20 éve kezdődtek azok a tüntetések, amelyek a csehszlovák kommunisták leváltásához vezettek.

A forradalom áldozataira emlékezünk

November 4-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek országszerte.

Ünnepi események a fővárosban


szerző:
2009.10.23. 17:40
Ünnepi események a fővárosban

Az '56-os forradalom 53. és a köztársaság '89-es kikiáltásának 20. évfordulójára emlékezett az ország.

220 éve tört ki a forradalom


szerző:
2009.07.14. 18:07
220 éve tört ki a forradalom

1789-ben ezen a napon ostromolták meg forradalmárok a Bastille börtönt.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való