Fókusz

„Elindultak az izéből, és ki akartak menteni valami izét” – Petőfi Sándorról kérdeztük a járókelőket az ország Petőfi Sándor utcáiban

Jász ZoltánJász ZoltánHegyi KittiHegyi KittiSoós PéterSoós Péter

2024. március 15. 18:54

Vajon mennyit tudnak az emberek ma Petőfi Sándorról? Ki volt, mit akart, mikor élt? Egyebek közt ezekről kérdeztük az ország Petőfi Sándor utcáiban a járókelőket. Van, aki mindent pontosan tudott, más a korszakról csak annyit, hogy régen volt. A Fókusz riporterei arra is kíváncsiak voltak, hogy mit szólna a híres költő a mai világhoz. Erre is meglepő válaszok érkeztek. 

Petőfi Sándor? Az egy író. Versíró.

Furcsa válaszokból nem volt hiány miközben a Fókusz riporterei március 15-e kapcsán bejárták az országot. Egyebek közt arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondolnak a Petőfi utcákban járó emberek Petőfi Sándorról. Érdekesség, hogy Petőfiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon, összesen körülbelül 2800-at. Ha egymás után tennénk mind, egészen az Atlanti-óceánig érnének.

A Fókusz riporterei az ország három különböző pontján található Petőfi Sándor utcában, a Csongrád-Csanád megyei Deszken, a borsodi Felsőzsolcán és a Budapest V. kerületi Petőfi utcában kérdezgették a járókelőket. 

Ezek voltak a leghajmeresztőbb válaszok:

Pontosan mit ünneplünk március 15-én? 

„Ez jó kérdés, pedig jártam iskolába.”

„A forradalmat, azt hiszem.”

1948. március 15-én, amikor Petőfi Sándorék elindultak az izéből, Pestről, az izéből és ki akartak menteni valami izét.

„Melyik évben volt ez? Nem tudom, valami jó régen lehetett.”

Kik harcoltak akkor kik ellen, kik álltak szemben egymással? 

„Tyű!”

Pedig az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc elsős tananyag. 6 évesen már tudni kellene róla majdnem mindent. Nem tudunk. 

Petőfi Sándor Magyarország leghíresebb költője, forradalmár, nemzeti hős. Aki az 1848 március 15-i események szimbólumává vált. Összesen 850 verset írt 11 év alatt. Ez elképesztő szám. Műveit 54 nyelvre fordították le eddig. Többek között japánra, kínaira és eszperantóra is. Sok helyen őrzik az emlékét. Neveztek el egyebek közt szerte a világban hidakat, településeket, kisbolygót, hajókat, tévét és rádiót is. A szakértők szerint alkotásait briliáns szókincs, remek humor és közvetlenség jellemezte, életét pedig rengeteg rejtély. Születésének három helyszíne is van, halálának pedig legalább kettő. 

Hogyan tetszene Petőfinek a mai világ, ha megjelenne?

„El lenne keseredve!”

„Szerintem visszamenne a sírjába. Mert? Ahogy nézem, az emberek egyre nehezebb életet élnek, satöbbi, satöbbi”

„Szerintem furcsállná, ugyanolyan forradalmár lenne, mint volt szerintem. Biztosan lenne neki egy pár újítás ötlete.”

Szabadság szerelem. Ebből a szerelmet talán megtalálja, de a szabadságot lehet, hogy nem.

„Gondolom nem így képzelte el az országot, Most egy elkényelmesedett, hát birka nép lettünk, akik mendegélnek, nem igazán tesznek az emberek azért, hogy menjen azt ország egy kicsit előre.” 

Arról,

  • hogy miért van a költő halálának két lehetséges helyszíne is; 
  • kik lehetnek és hol élnek Petőfi állítólagos leszármazottai;
  • és miért tartják Petőfit az első magyar influenszernek, 

mindent megtudhatnak a fenti képre kattintva elinduló videóból.

 

#Fókusz#Videó#petőfi sándor#költő#utca embere#rtl#ki mit tud#forradalom#1848-as forradalom és szabadságharc#történelem#ma

Címlapról ajánljuk