Fókusz

Hogy élték meg a sztárok gyerekfejjel a forradalmat?

rtl.hurtl.hu

2012. október 20. 19:30

Korda Györgyöt pincében bújtatták el 56-ban, Fenyő Miklós a körúton keveredett a forgatagba, Andy Vajna gránátokat gyűjtött. Milyen titkokat rejtenek a rommá lőtt házak, és lakóik tudják-e, mi történt a falaik között?


1956. október 23. Magyarország történelmének talán legfontosabb dátuma. Csipke Zoltán történész kivándorolt szülők gyermekeként született Amerikában. Szerinte azért tudnak a forradalomról keveset az emberek, mert hosszú évtizedekig tilos volt róla beszélni.

Az 1956-os forradalom hivatalosan október 23 – november 4. tartott, a harcokban mintegy 3500 ember vesztette életét és legalább 20 ezer megsebesült.

Korda György 16 éves volt a harcok kirobbanásakor. Vegyipari technikumba járt, és legnagyobb örömére nem kellett iskolába mennie aznap. Szülei azonban bezárták a fáspincébe, mert nemcsak a folyamatosan érkező, disszidálni készülő barátoktól, ismerősöktől féltették fiúkat, hanem attól is, nehogy eltalálja egy kóbor lövedék, mert a belvárosban, a Dob utcában laktak, amelynek a környékén súlyos harcok folytak.

Fenyő Miklós 9 éves volt, amikor kitört a forradalom. Egy zongoraóra után, az utcán sétálva látta meg a tüntetőket. Ha ő akkor nem is értette, mi történik körülötte, a szülei megértették, és elhagyták az országot, New Yorkban telepedtek le. A kis Fenyő Miki imádta Amerikát, ám a család 4 év múlva úgy döntött, hogy hazatér.

Ha Fenyő akkor kint marad, lehet, hogy akkora világsztár lett volna, mint Elvis Presley, aki akkor szintén segítette a magyar népet. Az Ed Sullivan show-ban 35 millió néző előtt a műsorvezető segítségével kért adományokat azok számára, akik a szabadságért harcoltak. Elvisnek köszönhetően akkor 26 millió svájci frank értékben érkezett segélycsomag az országba.

200 ezren elhagyták az országot, de van, aki pont akkor települt ide - például a Bencze család is. Terézia 10 éves volt, amikor a szüleivel Németországból Magyarországra költöztek. Svábként a II. világháború után telepítették ki őket, és néhány nappal a forradalom kirobbanása előtt jöttek vissza Budaörsre. A családot sokkolták az itteni viszonyok. Úgy tudták, hogy itt minden szép és jó – az itt élő rokonok ugyanis ezt írták nekik a szigorúan ellenőrzött levelekben.

56 év telt el 56 óta. A forradalom nyomai azonban még ma is jól látszanak, nemcsak a házfalakon, hanem a legtöbb ember lelkében is.

#Fókusz#rtl#harc#fókusz plusz#emlék#forradalom#ország#szabadságharc#56

Címlapról ajánljuk