Bulvár

Olyan jól sikerült az elsüllyedt turistahajó kiemelése, hogy végül a tengerfenéken kötött ki

Dévai LászlóDévai László

2022. május 24. 18:22

A parti őrség megerősítette: a hajó már a tengerfenéken van. Az egy hónapja történt sétahajó-balesetben 14 ember meghalt, 12 utas pedig eltűnt.

Egy hónapja Hokkaido közelében elsüllyedt egy városnéző hajó. A balesetben 14 ember halt meg, 12 ember pedig eltűnt. A baleset után egy hajómentő próbálta meg elvontatni a roncsot, de ez a művelet végül úgy végződött, hogy a hajótest a tengerfenékig, 182 méter mélységbe süllyedt – adta hírül a Kyodo News.

A hajót azért próbálta meg kiemelni a japán partiőrség, hogy megtudják, mi okozta a tragédiát.

A Nippon Salvage vontatóhajó a 19 tonnás Kazu I-et sekélyebb területre szerette volna vontatni, majd megpróbálták volna kiemelni a vízből. A hajótestet a közeli Abasiriben található kikötőben szerették volna átvizsgálni. A hajót 20 méteres mélységben vontatták, amikor elejtették. 

A parti őrség kedden közölte: a hajó jelenleg a tengerfenéken van, körülbelül 11 kilométerre Utoro kikötőjétől, ahonnan az incidens előtt városnéző útra indult.

A hatóságok közlése szerint vontatás közben a rögzítőszíjak elszakadtak, így vesztették el a Kazu 1-et.

A japán közlekedési minisztérium közölte, hogy a hajó üzemeltetőjének visszavonják a működési engedélyét, mivel a vizsgálat megállapította, hogy legalább 17 biztonsági előírást sértettek meg. Több hiányosságra is fény derült, a céghez tartozó hajókon lévő kommunikációs eszközök például nem működtek, azoknak a hatótávja ugyanis nem felelt meg az előírásoknak. Emellett az elsüllyedt hajó kapitánya is hibázhatott, amikor úgy döntött, hogy a nem megfelelő időjárási viszonyok ellenére kihajózik. 

A japán kormány felvette a kapcsolatot az orosz hatóságokkal is, miután az egyelőre eltűntként nyilvántartott emberek holttestét feltehetően egy orosz fennhatóság alá tartozó szigetcsoporthoz sodorhatta a víz. Hokkaido melletti négy orosz ellenőrzés alatt álló sziget is van, ezek a szigetek rendszeresen konfliktust okoznak a két ország között, hogy pontosan kikhez is tartoznak.

Nyitókép: Kyodo News / Getty Images

#Bulvár#hajó#japán#hokkaido

Címlapról ajánljuk