Belföld

Soron kívül ellenőrzik az összes gyermekotthont

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 20:47

Ahol kell, ott feljelentést tesznek.

A Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős államtitkárságának helyettes államtitkára Csízi Péter február 29-én elrendelte valamennyi állami, nem állami és egyházi fenntartásban működő, a gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozó gyermekotthon soron kívüli hatósági ellenőrzését – értesült a Narancs.hu. Ehhez az összes megyei és a fővárosi kormányhivatalban módosítani kell az idei ellenőrzési tervet. A Belügyminisztérium a portálnak azt írta, április 30-ig le kell zongorázni ezeket a vizsgálatokat.

A szaktárca azt közölte:

A hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatalok az eljárások során tudomásukra jutott bűncselekmény gyanúja esetén kötelesek feljelentést tenni.

A vizsgálatot még azelőtt rendelte el a Belügyminisztérium, hogy az RTL Házon kívül című műsorában bemutattuk, hogy K. Endre hogyan akarta tisztára mosdatni magát. A kegyelmi ügy főszereplője hamis vallomásra akarta rávenni a bicskei gyermekotthon egyik molesztált áldozatát, ez derült ki a Házon kívül exkluzív riportjából. Azt a fiút, akinek a vallomása néhány évvel ezelőtt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekotthon volt igazgatóhelyettese börtönbe kerüljön. Először két hete kereste fel, hatezer forintot és egy doboz cigit adott neki és édesanyjának, be is vásárolt nekik. A fiú akkor belement, hogy videóra mondja, amit K. Endre kért tőle. Három felvétel is készült, amelyek a volt igazgatóhelyettes ártatlanságáról szóltak. Aztán néhány nappal később ismét találkoztak, akkor K. Endre az ügyvédjére hivatkozva arról beszélt, lehet, hogy szükség lenne egy új videóra is. Ezt a találkozót stábunk rejtett kamerával rögzítette. A Házon kívül teljes riportját az RTL+-on lehet megnézni. A lenti videóban ennek rövid összefoglalóját láthatják.


Bár időközben a rendőrség is nyomozni kezdett, az áldozatokat korábban képviselő ügyvéd szerint kicsi az esély arra, hogy K. Endrét jogi értelemben felelősségre vonják azért, amit a felvételek szerint csinált. Erről itt tájékozódhat bővebben

#Belföld#Házon kívül#k. endre#bicskei gyermekotthon#belügyminisztérium#ellenőrzés

Címlapról ajánljuk