Belföld

Karácsony Gergely: Felajánlotta lemondását a BKK vezérigazgatója

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 9:22

Karácsony Gergely arra kérte a BKK munkatársait, hogy állítsák vissza a korábbi menetrendet.

Szakmailag megalapozottnak tartja a BKK-menetrend megváltoztatását Karácsony Gergely, de a főpolgármester a politikai támadások, valamint „a közösségi közlekedésbe vetett bizalom” megőrzése érdekében arra kérte a vállalat munkatársait, hogy állítsák vissza a korábbi menetrendet. 

Karácsony Gergely Facebook-posztjában ezt azzal indokolta: „A legjobb szakmai javaslat is elvérezhet, ha az egyesek gátlástalan önzésének és a lejárató politikai kampánynak válik áldozatává. A teljes budapesti közösségi közlekedés mindössze néhány ezrelékét érintő átcsoportosítás a főpolgármester-jelölti politikai kampány martalékává vált, ami alááshatja a közösségi közlekedésbe vetett bizalmat. Az pedig többet árt, mint amennyit a jobb menetrend használ”.  

Karácsony Gergely azt írta: arra kérte a BKK munkatársait, hogy „óvják meg a szakmai munkát a politikai kampány hatásaitól, állítsák vissza a korábbi menetrendet, és a közlekedési fejlesztésekről egyeztessenek a kerületekkel”.

A főpolgármester reagált egy másik ügyre is: Walter Katalin BKK-vezér ugyanis egy csütörtöki háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az utasokat a járatszámokról szóló társadalmi egyeztetésbe nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele. A kijelentésért később bocsánatot kért. „Sajnálom, ha félreérthetően fogalmaztam, nem állt szándékomban senkit sem bántani, elnézést kérek azoktól, akik mégis így érzik” – közölte, azt is megjegyezve, hogy egy politikai kampány részének tekinti a BKK-t ért támadásokat.

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban azt írta: „Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a tegnapi sajtóbeszélgetésen 

egy rendkívül szerencsétlen mondatot mondott, amiért tisztességgel elnézést kért, és felajánlotta nekem a lemondását.

A lemondását nem fogadtam el: egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését, nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a BKK végzett”. 

A főpolgármester emlékeztetett: Walter Katalint tavaly ősszel megválasztották a legjelentősebb európai szakmai szövetség, az Európai Nagyvárosi Közlekedési Hatóságok (EMTA) elnökévé. 

Nyitókép: Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója az új Mercedes-Benz Conecto buszok jelképes átadásán a Batthyány tér közelében 2022. október 13-án – Fotó: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#walter katalin#karácsony gergely#budapest#bkk#pulyka#járatritkítás

Címlapról ajánljuk