Gazdaság

Kiderült, mennyit spórolt a BKK a járatritkításokkal

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 5:42

Walter Katalin BKK-vezér azt mondta, hogy az 54 járatot érintő intézkedéssel 250 millió forintot spóroltak, és biztosan nem vonják vissza, mert pénteken már kevesebben utaznak, a hétfő pedig olyan, mint a hétvége. A megtakarított pénzt más járatok kapacitásbővítésére költik.

A péntek az új szombat, a hétfő pedig még hétvége. Az említett két napon 5-13 százalékkal kevesebben utaznak a BKK-járatain, miközben a város más pontjain kapacitáshiány érzékelhető – mondta a Népszava tudósítása szerinte egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója, aki maga is elismerte, hogy az 54 viszonylatot érintő járatritkításról még az intézkedés előtt kellett volna tájékoztatást adniuk. 

A ritkításról szóló döntést azzal is indokolta, hogy a főváros közösségi közlekedésre fordítható kerete korlátozott, így a hálózat fejlesztését csak belső megtakarítással, pénzügyi átcsoportosítással tudják megvalósítani.

A koronavírus-járvány után az utasoknak csak a 85 százaléka tért vissza a közösségi közlekedéshez, amit azután tovább erodált az egyre elterjedtebb otthoni munkavégzés. A folyamatos – ezer járművön elhelyezett számlálók alapján történő – utasszám-mérés azt mutatta, hogy hétfőn és pénteken 5-13 százalékkal kevesebben veszik igénybe a közösségi járműveket, számos viszonylaton 70 százalék alá esett a járművek kihasználtsága. A száz százalék azt jelenti, hogy 4 ember jut egy négyzetméterre, míg 50 százaléknál egy szólóbusz esetében mindenki le tud ülni.

Walter Katalin azt mondta, hogy a döntést nem vonják vissza, legfeljebb finomhangolásról lehet szó. Szerinte az első tapasztalatok azt mutatják, sehol sem volt zsúfoltság.

A BKK vezérigazgatója azt mondta, hogy az intézkedéssel megtakarítható 250 millió forintot elviszik majd a város más részén tervezett kapacitásbővítések. Az új járatok és bővítések reményeik szerint napi 7000 fővel növelik az utazók számát. 

Walter Katalin a 24.hu tudósítása szerint azt mondta, hogy az utasokat a járatszámokról szóló társadalmi egyeztetésbe nehéz lett volna bevonni, mert 

az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele.

Ungár Péter, az LMP társelnöke ezzel kapcsolatban azt írta a Facebookon, hogy „kétféle BKK vezér mond ilyet a budapesti közlekedőkről: aki beadta a lemondását, és aki éppen úton van beadni a lemondását”.


Nyitókép: Lakatos Péter/MTI

#Gazdaság#bkk#járatritkítás#közlekedés#budapest#walter katalin

Címlapról ajánljuk