Belföld

Nem számított tiltakozásra Debrecenben a kínai akkugyár vezetője

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 14:03

Jason Chent meglepte, amit a közmeghallgatáson tapasztalt.

Jason Chen, a a CATL európai operációért felelős vezetője arról beszélt a Portfoliónak, hogy mire lehet számítani a debreceni akkumulátorgyárban, ami Magyarország történetének legnagyobb magánberuházásában épül meg, 3000 milliárd forint értékben.

Az üzletember azt nyilatkozta: „Hogy miért éppen Debrecen mellett döntöttünk? A potenciális gyártási helyszínek mérlegelésénél olyan szempontok játszottak döntő szerepet, mint a munkaerő-piac helyzete, az oktatás színvonala vagy az infrastrukturális adottságok. Ezek Debrecenben mind rendkívül kedvezőek. A döntésünket az is nagyban befolyásolta, hogy Magyarország komoly járműipari tradíciókkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy debreceni üzemünk működését az iparágból érkező, képzett szakemberek tudják majd támogatni”.

A tiltakozásokról azt mondta: ezekre nem számítottak, „mivel németországi beruházásunk esetében nem tapasztaltunk a lakosok részéről ellenállást. A közel egy évvel ezelőtt lezajlott, a médiában sokszor idézett debreceni közmeghallgatáson magam is részt vettem, így személyesen megtapasztaltam, hogy a megjelent közönség milyen ellenérzéseket táplál a beruházással szemben, pedig a meghallgatás egy jó lehetőség lett volna arra, hogy egy valódi párbeszéd induljon el a debreceni polgárok, az önkormányzat és a CATL között”.

Hozzátette:

A fórumon történtek meglepetésként hatottak rám is, de tisztában vagyok vele, hogy egy ekkora fejlesztés nagyon sok kérdést vet fel, és nagyon különböző reakciókat tud kiváltani az emberekből. Ezzel együtt kétségünk sincs afelől, hogy Debrecenben szeretnénk megvalósítani beruházásunkat. A csapatommal a közmeghallgatást követően azonban új megközelítést kellett kidolgoznunk arra, hogyan kommunikáljunk a nyilvánosság felé.

Azt is elmondta, hogy „keményen dolgoznak” a vállalat elfogadottságának növelésén, és minden szabályt betartanak, a gyár pedig környezetbarát módon fog működni. Azt ígérte, hogy a projektből a helyben élők is profitálni fognak, a helyi diákokat is segítenék az oktatásban és a CATL-nél való elhelyezkedésben. Szeretnének bekapcsolódni Debrecen és a környék közösségi életébe is – állította.

Korábban arról írtunk, hogy a Kúria megsemmisítette a CATL debreceni akkumulátorgyárának a katasztrófavédelmi hatóság által korábban kiadott engedélyét, de a cég szerint a beruházás folytatását ez nem akadályozza. Az RTL Híradó pedig arról tudósított, hogy még az október 23-I nemzeti ünnnepen is tüntettek a debreceni akkumulátorgyár ellen helyi és mikepércsi civilek.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#debrecen#akkumulátorgyár#catl#vezető#ígéret#környezetszennyezés#tiltakozás

Címlapról ajánljuk