Gazdaság

Akkumulátorgyár: a Kúria ítélete nem befolyásolja az üzem építését

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 14:13

A CATL szerint a Kúria ítéletének nincs közvetlen hatása a kivitelezési munkálatok folytatására, mivel a bírósági döntés a társaság egységes környezethasználati engedélyének, illetve építési engedélyének érvényességét nem érinti.

Bár a Kúria megsemmisítette a CATL debreceni akkumulátorgyárának az vármegyei katasztrófavédelmi hatóság korábban kiadott engedélyét, a cég szerint a beruházás folytatását ez nem akadályozza – írja Portfolio.

A csütörtöki közleményükben azt írták, a Kúria a CATL iparbiztonsági engedélyének megsemmisítését a biztonsági jelentés közzétételének formai hibája miatt tette. Azt is hozzátették, az engedély alapját képező biztonsági jelentéssel vagy bármilyen biztonsági kérdéssel kapcsolatosan a Kúriának nem volt kifogása.

„Az ítéletnek nincs közvetlen hatása a kivitelezési munkálatok folytatására a CATL debreceni beruházásán, mivel a bírósági döntés a társaság egységes környezethasználati engedélyének, illetve építési engedélylének érvényességét nem érinti. Így a CATL folytatja a debreceni gyár folyamatban lévő építését, és megteszi a szükséges lépéseket az iparbiztonsági engedély megszerzéséhez szükséges összes követelmény teljesítése érdekében" – olvasható a közleményben.

Az iparbiztonsági engedélyt Horváth Nándor László debreceni civil, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport tagja támadta meg.

A Kúria érvelése szerint a biztonsági jelentés kiegészítése kapcsán a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat, ezért döntöttek az engedély megsemmisítése mellett.

Schiffer András ügyvéd, egykori LMP-társelnök azt mondta a döntés után, hogy álláspontja szerint most le kell állítani az akkumulátorgyár építését. Az engedély újbóli megszerzéséhez újra le kell folytatni az eljáráshoz kapcsolódó közmeghallgatást is, azonban kérdés, hogy ezt az azóta hatályba lépett szabályok szerint kell megtartani (amely lehetővé teszi a személyes jelenlét nélküli közmeghallgatásokat), vagy még az eredeti eljárás idején hatályban lévő jogszabály alapján kell összehívni.

A kínai akkugyár ellen október 23-án tüntettek a civilek. Szerintük éppen az '56-os forradalmárok egyik legfőbb követelésétől, a szabad önrendelkezéstől fosztották meg őket azzal, hogy a megkérdezésük nélkül döntöttek vegyi üzemek telepítéséről a közvetlen lakókörnyezetükbe:


Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#catl#debrecen#akkumulátorgyár#építés#beruházás#kivitelezés#kúria

Címlapról ajánljuk