Gazdaság

Megvannak az engedélyek: egy második akkugyár is épülhet Debrecenben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 21. 19:38

A kínai Eve Power a BMW-gyár mellett építhet akkumulátorgyárat, aminek alapozásához 64 ezer köbméter termőföldet termelhetnek ki.

A Debreciner tudósítója betekintést kapott a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal határozatába, amely alapján a kínai Eve Power akkumulátorgyárat építhet Debrecen északnyugati gazdasági övezetében, a BMW-gyár mellé. Ez lesz a második kínai akkumulátorgyár Debrecenben.

Az október 27-i határozat szerint – ami ellen fellebbezésnek helye nincs – a kínai cég megkapta a tereprendezésre és a mélyalapozásra szóló engedélyt, 

a gyárépítés első üteme során mintegy 300 ezer köbméternyi talajt fognak kitermelni, amiből 64 ezer köbméter termőföld.

A beruházót a határozat kötelezi a humuszos termőréteg talajvédelmi terveknek megfelelő mentésére, deponálására és hasznosítására, a helyben fel nem használt humuszos termőréteg után talajvédelmi járulékot kell fizetni, írja a Debreciner.

A határozat szerint a 281 408 négyzetméteres területen egy szén-nanocsöves (CNT) technológiát alkalmazó üzem, egy elektródaüzem, egy összeszerelő üzem, egy formázó üzem és egy szortírozó raktár mélyalapozását lehet megkezdeni. A megyei kormányhivatal határozata szerint a kivitelezést a természeti értékek védelmét szem előtt tartva, a lehető legkisebb mértékű környezetterhelés mellett kell végezni, valamint hogy a tereprendezés és a mélyalapozás megkezdése előtt a területen régészeti feltárást kell végezni.

A kormányhivatal a határozat indoklásában arra emlékeztet, hogy a kormány 2018-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette a Debrecen északnyugati gazdasági övezetébe tervezett ipari beruházásokkal kapcsolatos közigazgatási ügyeket.

Debrecenben már épül a CATL kínai akkugyár, ami ellen október 23-án tüntettek a civilek. Szerintük éppen az '56-os forradalmárok egyik legfőbb követelésétől, a szabad önrendelkezéstől fosztották meg őket azzal, hogy a megkérdezésük nélkül döntöttek vegyi üzemek telepítéséről a közvetlen lakókörnyezetükbe:


Nyitókép: evebattery.hu

#Gazdaság#debrecen#hajdú-bihar megye#akkumulátorgyár#eve power#engedély#kormányhivatal

Címlapról ajánljuk